Večernji list: 22. 12. 2000.

INTERVJU: STJEPAN MESIĆ ZA HRVATSKI RADIO:

Zbog Haaga je moguć i raspad šestorke

ZAGREB - "Zagovaram da se u Hrvatskoj procesuiraju svi oni koji su prekršili zakon i zloporabili svoj položaj. Kada bi to učinili mislim da nam Haag ne bi bio potreban. Ne znam zašto se to ne čini i zašto čekati da Haag učini ono što trebaju raditi hrvatski pravosudni organi i organi gonjenja", rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u jučerašnjem intervjuu Hrvatskom radiju.

Na pitanje može li doći do raspada vladajuće koalicije na pitanju suradnje s Haaškim sudom, rekao je da je to moguće, no da vjeruje kako to nikome nije u interesu. Suradnja s haaškim sudom je korisna za Hrvatsku, kao i idividualiziranje krivnje, kako hrvatska država i nacija ne bi bile taoci pojedinaca koji su uzeli zakon u svoje ruke, rekao je Mesić opetujući da "Haag neće biti potreban obave li hrvatski pravosudni organi svoj posao".

"Hrvatska je dobila novi image i u svijetu je danas predstavljena kao pravna država i zona sigurnosti, uključena u integracijske procese, o čemu se prije nije moglo ni razmišljati. No, nismo oživjeli hrvatsko gospodarstvo, što treba učiniti u sljedećem razdoblju", rekao je Mesić. "Ako ne bi došlo do ispunjenja izbornih obećanja, izlaz je jedino u novom dijeljenju karata, a to znači izbore". (H)