Novi list: 22. 12. 2000.

LE MONDE: SAD ŽESTOKO NAPADA EU-ov OBRAMBENI PROJEKT

Francuska protiv američke vanjske politike

“Možda je to prvi počasni plotun. Ispaljen je, zacijelo ne slučajno, u izrazito eurofopskom londonskom 'Sunday Timesu' (17. XII.). John Bolton, jedan od savjetnika predsjednika Georgea Busha, u njemu žestoko napada projekt Europske unije o osnutku snaga za brzo djelovanje. Točnije, g. Bolton, koji bi mogao biti jedan od pomoćnika Colina Powella u državnom tajništvu, upozorava na francusku žamisao, prema kojoj bi se te snage mogle opirati na isključivo europsko planiranje, strategijsko i operativno. Zadaće će se, dakle, planirati mimo NATO-ova glavnog stožera. To bi mogao biti slučaj s operacijama u kojim ne žele sudjelovati ni Sjedinjene Države ni neke države članice Saveza. Svetogrđe, izdaja, kaže g. Bolton, koji u projektu vidi 'nož zabijen u srce NATO-a', kobni udarac nanesen Savezu.

Ove izjave idu u istom pravcu kao izjave koje je nedavno dao tajnik Clintonove uprave za obranu. William Cohen (republikanac) drži da će europski projekt, koji je zapravo uglavnom francuski, o osnutku svih vojnih tijela Unije za odlučivanje koja će, zatreba li, jamčiti nužnu samostalnost prema NATO-u, zadati smrtni udarac ovom zadnjem.

Pitanje je škakljivo. Mnogi francuski partneri krajnje su oprezni u postupnom stvaranju europske obrane. Zemlje poput Njemačke ili Velike Britanije ne žele ni u čemu smanjiti NATO-ovu ulogu. One prihvaćaju stanovitu samostalnost Europe na tom polju, ali Francuska jedina rabi izraz europska 'neovisnost' na području obrane.

Ipak, optužba g. Boltona zvuči kao opomena, upozorenje. General Colin Powell i gospođa Condolezza Rice koji danas predvode državno tajništvo i Vijeće Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, dvije najviše dužnosti koje je jedan američki predsjednik ikada povjerio crncima, veterani su uprave Bushova oca. Ova potonja, napose pod njihovim utjecajem, ali i pod utjecajem Richarda Cheneyja, tadašnjeg ministra obrane, nije nikada skrivala da se protivi svakoj zamisli o europskoj obrani, pa i o europskom stupu u NATO-u. Bill Clinton uklonio je tabu. Momčad koja se danas vraća u Bijelu kuću nakon osmogodišnjeg demokratskog interregnuma, još uvijek je neprijateljski raspoložena prema europskoj obrani.