Novi list: 22. 12. 2000.

LE TEMPS: RAZGOVOR S GLAVNIM TAJNIKOM NATO-a GEORGEOM ROBERTSONOM

Većina ratnih zločinaca krije se u Srbiji

Pred ICTY-jem će se naći male, kao i velike ribe. U to nema nikakve sumnje. Da smo znali gdje se nalazio Karadžić uhitili bismo ga. Većina ratnih zločinaca krije se u Srbiji, gdje NATO-ove postrojbe ne mogu posredovati

S glavnim tajnikom NATO-a Georgeom Robertsonom u Bruxellesu je razgovarao Roland Krimm:

Što očekujete od prijevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji koji će se održati u subotu?

- Nadam se da će značiti jedan korak bliže Europi i korak dalje od nacionalizma. Jugoslavenski puk želi okrenuti stranicu, iskoristiti napredak ostatka kontinenta.

Kao predsjednik Socijalističke partije Srbije, Slobodan Milošević još uvijek je jako nazočan u političkom životu. Neće li ovi izbori biti prigoda da ponovno dobije demokratsku legitimnost?

- On će svakako pokušati da ih iskoristi u tu svrhu. No puku je dosta neuspjeha njegove politike. Milošević je pridonio njegovoj gospodarskoj bijedi i izolirao zemlju od ostatka kontinenta. Izgubio je četiri rata. Uvijek sam mislio da će ga srpski narod na koncu strogo kazniti.

Optuženike dovesti pred sud

Neki kažu da bi međunarodnu pomoć Jugoslaviji trebalo uvjetovati njegovim izručenjem ICTY-ju. Sto vi mislite o tomu?

- Međunarodna zajednica očekuje da svi koji su optuženi za ratne zločine budu predani haaškome sudu. Taj će dan doći. Svi koji su optuženi, bilo gdje da se skrivaju, završit će na sudu.

Uključujući i Slobodana Miloševića?

- Na sudu će se naći male, kao i velike ribe. U to nema nikakve sumnje.

Više desetaka ratnih zločinaca još uvijek je na slobodi. International Crisis Group govori o 'nedostatku političke volje' međunarodne zajednice da ih uhiti...

- To je besmisleno. International Crisis Group često govori o osobama za koje misli da bi trebale biti optužene, ali koje to još nisu. Najveći dio optuženika je uhićen. Drugi su nestali, skrivaju se ili su izvan granica Bosne i Kosova, gdje NATO ne može djelovati. Uzmite primjer Radovana Karadžića: njegovo se prebivalište već dvije godine ne može sa sigurnošću utvrditi. Jako je dobro osiguran, stalno se skriva, kažu da je najviše u Srbiji. No obruč se steže.

Bush i Balkan

Hoćete reći da NATO nije kadar da utvrdi gdje je Karadžić danas?

- Da. Da smo znali gdje je bio u Bosni, uhitili bismo ga. Većina ratnih zločinaca koje je ICTY optužio krije se u Srbiji, gdje NATO-ove postrojbe ne mogu posredovati.

Bliski suradnici novoizabranog predsjednika Georgea W. Busha spominjali su povlačenje postrojba s Balkana.

- Komentari Condoleezze Rice, savjetnice za nacionalnu sigurnost, o mogućem američkom povlačenju s Balkana svakako su se tumačili. Bushovo okružje uvjeravalo me da on neće donijeti nikakvu jednostranu odluku o povlačenju američkih postrojba iz Bosne i s Kosova ako Europljani preuzmu glavni dio tereta.

Upravo tako: Amerikanci tvrde da Europljani moraju biti čuvari mira na Balkanu...

- Europljani nose najveći dio tereta, kako u financijskom, tako i u vojnom smislu. To je činjenica koja se u SAD-u često ne primjećuje. Onog dana kada Amerikanci bolje shvate što znači europski prinos, priznat će da sudjeluju s manje od 15 posto u svim operacijama na Balkanu. Dakle, ne treba od toga praviti predstavu.

Nismo skloni neovisnosti Kosova

Što mislite kakva budućnost čeka Kosovo? Jeste li skloni organiziranju općih izbora sljedeće godine?

Neće li novi izbori u tom slučaju biti daljnji korak prema potvrdi suvereniteta pokrajine koja još uvijek traži neovisnost?

- Ne učiniti ništa također bi moglo biti poticaj prema neovisnosti. Činjenica je da nismo skloni neovisnosti. Rezolucija 1244 UN-a o Kosovu govori o samoupravi i o samoodređenju, ali u sklopu teritorijalne cjelovitosti Savezne Republike Jugoslavije.

Znači li to da će Kosovo još godinama biti pod međunarodnom upravom?

- U skoroj budućnosti, da. Očekujem da će se neko vrijeme živjeti u granicama rezolucije 1244.