Večernji list: 22. 12. 2000.

MINISTAR PRAVOSUĐA STJEPAN IVANIŠEVIĆ O ZAHLAĐENIM ODNOSIMA S MEĐUNARODNIM KAZNENIM SUDOM:

Ni Haag nama neće diktirati, nismo mi Ruanda

Stipetić neće svjedočiti dok Haag ne objasni kako je od svjedoka postao osumnjičeni!

Na pitanje može li Hrvatska biti partner Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević rekao je da su najvažniji odnosi s tužiteljstvom, u vođenju istraga, određivanju onoga što bi bilo poželjno da se riješi pred našim sudovima, a što u Haagu.

- Nema razloga da ne surađujemo sve do sudskog postupka. Na žalost, mi nismo dobili od njih ono što su oni prikupili a moglo bi koristiti u nekim našim postupcima. Ne može se negirati da politika ponekad ne šalje signale, pogotovo nakon "slučaja Stipetić", koji je sad vrlo jasno osumnjičenik. Kako sada može biti partner Haaškom sudu ako je osumnjičen? Želite da ja komentiram hirovitost tužiteljstva, jer prvi put on je dobio molbu kao svjedok, pa sad kao osumnjičenik. Zašto je to promijenjeno, to sada želimo pitati. Mi smo uputili upit tužiteljstvu neka kaže što je to i dok to ne objasni, general Stipetić neće svjedočiti. Ne može se odnos Hrvatske sa Sudom, odnosno u prvom redu s tužiteljstvom, postaviti tako da Sud samo diktira, a mi moramo samo slušati. To nije u redu. To vrijedi za Ruandu, ali za Hrvatsku ne vrijedi - rekao je ministar Ivanišević.

Istaknuo je i kako, otkad je prvi put bio u Haagu, u lipnju, do danas nema promjene stava hrvatske Vlade prema Sudu. No, zbog poziva Stipetiću sada kao osumnjičeniku, Goran Granić, predsjednik Vladina Savjeta za suradnju s Haaškim sudom, uputio je demarš. Ministar je ocijenio da su odnosi s Haagom zahlađeni jer nije postignuta dobra razina komunikacije. (S.P.)

J. Jović ne može biti haaški optuženik

Na pitanje može li glavni urednik "Slobodne Dalmacije" Josip Jović, zbog objavljivanja navodnog Mesićeva svjedočenja pred Sudom, postati haaški optuženik, ministar je rekao kako Jović može odgovarati za neposluh Sudu, može biti kažnjen novčano ili zatvorom, ali Haaški je sud nadležan za ratne zločine i samo za ratni zločin netko može postati optuženik.