PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

Zagreb, 22. 12. 2000.

Predmet: Neskidanje imuniteta Đapiću i Kandareu.

 

ZLATKO TOMČIĆ PODRIVA PRAVNU DRŽAVU

Hrvatska javnost vidjela je dana 22. prosinca 2000. godine besraman čin kako Vesna Pusić (HNS) na 96. obljetnici Hrvatske seljačke stranke (koja je obilježena na Zagrebačkom velesajmu), sjedi pored drugog dragog gosta Seljaka, Ante Đapića. Iz hrvatske političke povijesti poznato je da su sve pravaške izdajice sa svojim frakcijama koalirale sa Strossmayerovim “liberalima” i “narodnjacima”. Skupa s njima osnovali su i prvu Jugoslaviju 1918. godine.

Predsjednik Hrvatskog sabora i Hrvatske seljačke stranke Zlatko Tomčić podriva pravnu državu jer već dva tjedna saborski Odbor za imunitet ne stavlja na dnevni red Zahtjev državnog odvjetništva iz Splita za skidanje saborskog imuniteta osumnjičenicima za kriminalne radnje Anti Đapiću i Borisu Kandareu (slučaj “magisterij”). Time preko i pored predsjednice Odbora Milanke Opačić (SDP) i svih članova Odbora, predsjednik Hrvatskog Sabora preuzima cjelokupnu odgovornost za državnu krizu izazvanu neprocesuiranjem osumnjičenih kriminalaca iz najviših vrhova zakonodavne vlasti - iz Đapićeve “Hrvatske stranke prava”. I hrvatski tisak je obmanjen zato što je “Jutarnji list” 05.12. ov.g. prenio vijest “Zatraženo skidanje imuniteta Đapiću i Kandareu”, a 09.12. najavio “O imunitetu Đapiću i Kandareu sljedeći tjedan”, “Slobodna Dalmacija” istog je dana pisala “Imuni Đapić i Kandare”. “Republika” je još prva, 4. prosinca, komentirala “Kandare i Đapić gube imunitet”. Fascinantno je da se čak Branimiru Glavašu (HDZ) najavljuje skidanje imuniteta, dok se jednom Đapiću imunitet ne skida zato što je zaštićen kao lički medvjed.

Prljava trgovina između Račana i petorice, i Ante Đapića s druge strane oko ustavnih promjena nastavlja se i oko Haaškog suda. Crveno-crna koalicija i savez kojega su Račan i Đapić sklopili (sklepali) na račun istinske Hrvatske stranke prava i Paraginih pravaša nastavlja se s najtežim posljedicama za hrvatsko društvo. Umjesto novih radnih mjesta Račanov režim poput Tuđmana stavlja Dobroslava Paragu pod medijski embargo Hrvatske radio-televizije, cenzuru i medijski geto. Od sada na dalje Ivica Račan i Zlatko Tomčić podnijet će najteže konzekvencije koje proizlaze iz nagodbenjačke politike sa osumnjičenim kriminalcima. Nikada više nije vrijedila narodna poslovica: S kim si, takav si.

Goran Jurišić, Ured za odnose s javnošću