Republika: 27. 12. 2000.

HDZ još ima svoje navijače na HTV-u

Piše: Gordana Grbić

HTV i HDZ prekršili su Zakon o HRT-u objavivši u subotu na večer emisiju pod pokroviteljstvom HDZ-a po nazivom "Hvala što ste se sjetili" posvećenu godišnjici smrti prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana. Ništa novo, u prošlih desetak godina izvješća i domaćih i stranih udruga koje se bave javnom riječju bila su prepuna konkretnih primjera o pristranosti HTV-a u korist tadašnje vladajuće stranke. Ako se to ranije moglo pripisati podilaženju ili strahu od vladajućih i sada čini se HDZ ima na HTV-u svoje navijače spremne i na kršenje zakona.

Zakon o HRT-u, naime, izričito zabranjuje emitiranje promidžbenih poruka političkih stranaka, sindikata i vjerskih zajednica. Zabrana emitiranja promidžbenih poruka političkih stranaka ne primjenjuje se jedino u razdoblju izborne promidžbe. I na HRT-u je bilo onih koji su bili protiv objavljivanja HDZ-ova plaćenoga promidžbenog programa iz načelnih, profesionalnih razloga, jer HRT je popratio sva zbivanja vezana uz Tuđmanovu godišnjicu smrti. Ostali su u manjini, a zakonske se zabrane, izgleda, nisu sjetili.

Emisija pod HDZ-ovim pokroviteljstvom objavljena početkom prosinca, kada se obilježavala godišnjica smrti Franje Tuđmana padala je u vrijeme zagrebačkih izbora za mjesnu samoupravu, zabrana stranačkog reklamiranja bila je tada suspendirana. Trenutačno, međutim, nisu raspisani ni jedni izbori, zabrana stranačkog reklamiranja bila je na snazi i prekršena u predbožićnu subotu.