Večernji list: 27. 12. 2000.

ABU BEŠIR, ČLAN VOJNOG KRILA AL GAMA"A AL ISLAMIJE

Nestanak šeika Qasema u Hrvatskoj neće proći bez krvi

* Hrvati se ponašaju glupo i žive u iluziji da je sve zaboravljeno. Oni nemaju morala i principe, ne strepe od Božjeg gnjeva i za to će biti kažnjeni - upozorava Abu Bešir

Nakon ponovljenih prijetnji Al Gama"a Al Islamije da će osvetiti nestanak šeika Fuada Qasema Abu Tala"Ata u Hrvatskoj, odlučili smo doznati koliko su te prijetnje doista realne. Kako su Večernjak prve zapadne novine koje su željele u središte organizacije, primljeni smo s oprezom i nepovjerenjem. Organizacija djeluje u dubokoj ilegali, a služi se razgranatom mrežom doušnika i čuvara, od prodavača voća do goniča deva.

Preko određenih kanala došli smo do jedne takve osobe koja je za dva dana obećala povratnu informaciju o mogućnosti intervjua ili reportaže. Ta dva dana protegla su se na deset u kojima smo imali priliku razmišljati o činjenici da na Istoku vrijeme nije novac. No, strpljivost se isplatila i desetog dana odvedeni smo na adresu gdje nam je rečeno da predamo kompletnu opremu za koju je, prema izjavi domaćina, potrebno oko sat vremena provjere. Taj sat vremena trajao je puna tri dana, a za to smo vrijeme bili praktički zatvoreni. Trećeg dana poveli su nas za našom opremom, a negdje na sredini puta u automobilu smo dobili povez na oči. Nelagoda se pojačala na cilju, u uskoj sobici bez prozora, a nije je razbio ni ponuđeni čaj. Ispijajući napitak, odgovarali smo na mnoga pitanja muškarca srednjih godina. Naizgled zadovoljan odgovorima izašao je, a u sobičak je ušao naš sugovornik u društvu dvojice naoružanih tjelohranitelja.

Detaljne provjere i jak sugovornik

Abu Bešir član je vojnog krila Al Gama"a Al Islamije, pripadnik brigade Šehid Tala"at Jasin Hamam, iste one koja je podmetnula bombu u Rijeci 1995. godine. Abu Bešir je i prijatelj šeika Qasema (kako Abu Tala"ata zovu u organizaciji) s kojim se zajedno borio protiv Rusa u Afganistanu. Objasnio nam je tako dugo čekanje na razgovor. Naime, Al Gama"a Al Islamije nije samo detaljno provjeravala u kojim će novinama izaći razgovor, nego je osigurala i kompetentnog sugovornika jakih riječi koji se nije ustezao upotrijebiti ih.

- Hrvatska misli da smo je zaboravili nakon autobombe u Rijeci i duže stanke, ali nestanak šeika Qasema neće proći bez rijeke krvi. Ponavljam upozorenje da će Hrvatska unutar svojih granica i izvan njih biti naša meta. Pet godina pokušavamo preko naših odvjetnika dobiti informaciju od hrvatskih vlasti i stvarno smo imali dobru volju da se izbjegnu sukob i stradanja nedužnih civila. Nažalost, Hrvati se ponašaju glupo i žive u iluziji da je sve zaboravljeno, ali u nama teče goruća krv i nećemo se smiriti dok ne doznamo istinu o šeiku Qasemu. Hrvatima poručujemo: ne otvarajte vrata pakla, dovoljni su vam vaši svakodnevni problemi. Protiv nas sigurno nećete dobiti pomoć od Amerike, Egipta ili Židova.

Našu primjedbu kako hrvatske vlasti tvrde da je Abu Tala"At napustio Hrvatsku i otišao u BiH, Abu Bešir je odmah odbio:

- Nije istina, jer ga naša braća u BiH nisu vidjela. Imamo informaciju da je šeik Qasem 18. rujna 1995. francuskim zrakoplovom odveden iz Hrvatske, ali ne znamo kamo. To može potvrditi osoba s europskom putovnicom koja i danas živi u Hrvatskoj, a spremna je svjedočiti na sudu ako obitelj podigne privatnu tužbu protiv Hrvatske.

Ugovor s vragom radi političkih interesa

Tri su moguća cilja na koji je odveden šeik Qasem: Amerika, Egipat ili Izrael. Danska je preko svoga veleposlanstva u Tel Avivu 18. listopada 1995. zatražila službeno očitovanje o tome nalazi li se Abu Tala"at na izraelskom teritoriju, ali su se Izraelci oglušili na to. Znamo također da je šeika Qasema, uz pripadnike hrvatske obavještajne službe, ispitivala i grupa američkih obavještajaca. Hrvati se nisu ustručavali potpisati ugovor s vragom radi vojnih i političkih interesa, nemaju morala i principe, ne strepe od Božjeg gnjeva i za to će biti kažnjeni. Ako Hrvatska nije umiješana u nestanak šeika Qasema, zašto i do danas šuti? Ta nam šutnja samo potvrđuje da su Hrvati prvi i posljednji odgovorni, a ako misle da nam je teško ući u Hrvatsku i izaći iz nje, grdno se varaju. Hrvatska tvrdi da smo teroristi, a ja vas pitam tko je terorist: mi ili oni što su oteli čovjeka koji je bio u prolazu kroz hrvatski teritorij? Šeik Qasem putovao je u BiH jer je ondje želio istražiti materijal za knjigu koju je namjeravao napisati. Njegova supruga i djeca ne znaju za njegovu sudbinu - to je teroristički čin. Ako Hrvatska misli da se može nositi s nama, jako se vara, jer to dosad nije uspjelo ni Egiptu ni SAD-u.

Nakon tih riječi Abu Bešir je ustao i uz hladan se pozdrav udaljio. Odlazak iz zagušljive sobice bio je, kao i dolazak, popraćen mjerama opreza i tajnovitosti, a nakon povratka u civilizaciju otkrili smo da su nam nestali svi adresari i posjetnice iz torbi. Al Gama"a al Islamije očito ništa ne propušta u mjerama opreza.

Borba za jaki savez svih Muslimana

Analiza dosad poznatih činjenica o Al Gama"a Al Islamiji i srodnim islamističkim skupinama pokazuje da je njihovo udruživanje logični slijed njihovog razgovora. Al Gama"a Al Islamije, kao i sve ostale grupe, čine Muslimani iz cijelog arapskog i islamskog svijeta. Njih ne vodi ljubav prema domovini i nemaju nimalo nacionalističkih obilježja. Pokreće ih uspostava jakog saveza svih Muslimana, koji će uspješno parirati ostatku svijeta i štititi islamske interese.

Šeik Qasem među osnivačima vojnog krila

Organizacijska je struktura Al Gama"a Al Islamije učinkovita, a temelji se na velikoj mreži bratovština pod rukovođenjem Šure (savjetodavno vijeće) i Muršida (vrhovnog vodiča). Točan je broj članova tajna, ali čini se da broj njihovih doušnika raste i u arapskim zemljama, ali i u cijelom svijetu. Odgovorni su za brojne terorističke napade, a mnogi od njih osuđeni su na smrt u Egiptu koji ima najviše problema s tom organizacijom. Koliko su mobilni, potvrđuju podaci o izvjesnom Hasanu Saidu uhićenome s krivotvorenom malezijskom putovnicom pri ulasku u Urugvaj iz Brazila. Nakon što su ga Urugvajci odlučili izručiti Egiptu, jer je jedan od osumnjičenih za masakr turista u Luxsoru, telefonski je stigla prijetnja urugvajskom veleposlanstvu u Kairu da će odletjeti u zrak. Slučaj još nije završen.

Takva rasprostranjenost (Azija, Afrika, Europa, Sjeverna i Južna Amerika) sigurno zahtijeva jaku financijsku potporu, upotrebu sofisticirane opreme i određenog znanja u mnogim područjima, od znanosti do jezika, i trgovine. Al Gama"a Al Islamije infiltrirala se u sve pore društva, i u Egiptu i u mnogim drugim arapskim državama, ponajprija zbog nasilnog mijenjanja društva. To je došlo do izražaja 1992. osnivanjem vojnog krila Al Gama"a Al Islamije. Osnivači su Tala"at Jasin Haman, ubijen 1994. u sukobu s egipatskom policijom, nakon čega jedna brigada po njemu dobiva ime, Shawki Al Islambuli (čiji je brat ubio bivšeg egipatskog predsjednika Anwara Al Sadata), Rufa"i Taha (donedavno vođa Šure), Mustafa Hamza (osuđen na smrt u Egiptu), i Fuad Qasem Abu Tala"at (u doba nestanka član Šure). Šeik Fuad Qasem borio se na strani Talibana za rata u Afganistanu, a nakon toga nekoliko godina izdavao list "Al Murabitun" u gradu Bišauru u Pakistanu (kada je ondje bio i Osama Bin Laden, op. p.), a nakon toga dobiva politički azil u Danskoj.

Hosni Mubarak, predsjednik Egipta, jednom je prilikom javno upozorio europske zemlje da ne daju politički azil 14-orici Egipćana za koje se smatra da su najopasniji. Među njih je uvrstio i Fuada Qasema.

Čelnik triput osuđivan na smrt

Al Gama"a Al Islamije želi pregovarati samo s državama, a ne pojedinim institucijama. U početku se služi nekim oblicima diplomatskog pritiska, a nakon toga djeluje teroristički. Barem je donedavno to bilo tako. No, posljednje vijesti o smjeni na čelu Šure ne daju nadu da će tako i ostati.

Rufa"Tahua zamijenio je Mustafa Hamza, diplomirani agronom, rođen 1957. godine u mjestu Beni Swif u Egiptu. Jedan je od organizatora ubojstva Anwara Al Sadata i zbog toga je osuđen na sedam godina zatvora. Nakon odsluženja kazne odlazi u Afganistan gdje organizira logore za vojnu obuku. Poznat je po okrutnosti, a od 1992. idejni je začetnik i organizator svih oružanih sukoba između Al Gama"a Al Islamije i egipatske policije. Tri ga je puta Egipat osudio na smrt u odsutnosti. Prvi put "92. kao organizatora neuspjelog atentata na egipatskog ministra informiranja, drugi put "96. zbog pokušaja atentata na Hosnija Mubaraka u Adis Abebi (Etiopija), te treći put "98. kao organizator masakra nad turistima u Luxsoru.

Hassan Haidar Diab