Jutarnji list: 27. 12. 2000.

HRVATSKA I VATIKAN Zabrinjavajuća ocjena Radio Vatikana o gospodarskom stanju u Hrvatskoj u emisiji o stanju na Božić u svijetu

Radio Vatikan najavljuje demonstracije stotine tisuća nezaposlenih u Hrvatskoj

Katolička crkva je posljednjih dana u više navrata negativno ocijenila društveno stanje u Hrvatskoj, npr. u govoru kojim je Ivan Pavao II. pozdravio novog veleposlanika Franju Zenka te u božićnoj poruci zagrebačkog nadbiskupa i metropolita Josipa Bozanića

Iz Rima: Inoslav Bešker

Vatikanski radio ocjenjuje stanje u Hrvatskoj teškim i najavljuje izlazak nezaposlenih na ulice. Ta je ocjena sadržana u emisiji na hrvatskom jeziku o stanju na Božić u svijetu, o kojoj izvješćuje AR.

Javljajući kako je kršćanima teško u Isusovoj domovini (tj. Palesini), Vatikanski radio smatra da stanje "nije najružičastije i na nekim podničjima gdje žive Hrvati, posebno u Bosni i Hercegovini".

To je svojom dijalektikom najbolje izrazio mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić u najnovijem broju "Crkve na kamenu", kaže Vatikanski radio prenoseći izvode, a kasnije se kaže da su "u domovini promjene donijele još teže stanje: stotine i stotine tisuća nezaposlenih. Čeka se trenutak da se masa pretvori u energiju i da se izađe na ulice".

Katolička crkva je posljednjih dana u više navrata negativno ocijenila društveno stanje u Hrvatskoj, npr. u govoru kojim je Ivan Pavao II. pozdravio novog veleposlanika Franju Zenka te u božićnoj poruci zagrebačkog nadbiskupa i metropolita Josipa Bozanića. Vatikanski radio je na toj liniji najeksplicitniji jer izrijekom tvrdi da je nezaposlenost posljedica promjena (tj. parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2000.) te izražava očekivanje da se masa nezaposlenih pretvori u energiju na ulicama.