Jutarnji list: 28. 12. 2000.

PRIVATIZACIJA HT-a Policija istražuje tajne stavke ugovora o prodaji 35 posto dionica HT-a Deutsche Telekomu

SZUP istražuje privatizaciju Hrvatskih telekomunikacija

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Iako je od prve faze privatizacije Hrvatskih telekomunikacija prošlo već više od dvije godine, nova hrvatska vlast i dalje pokušava otkriti pozadinu toga najvećeg privatizacijskog posla u našoj zemlji. Istragu o privatizaciji HT-a, međutim, ne vodi samo Kriminalistička policija MUP-a koja je za to i zadužena, nego paralelno s njom istragu vodi čak i tajna policija, tj. Služba za zaštitu ustavnog poretka (SZUP)! Tu informaciju potvrdio nam je vrlo visoko pozicionirani izvor u Vladi, ali u MUP-u su je pokušali demantirati.

Tajna policija u uredu

Naime, glasnogovornik MUP-a Slavko Rako izričito nam je rekao: ''Nema bilo kakve kriminalističke obrade privatizacije HT-a. Ni SZUP ne vodi istragu o privatizaciji HT-a". Na naš dodatni upit da li je istraga prije vršena ili završena, Rako je samo ponovio kako "nema krim istrage privatizacije HT-a". No, da glasnogovornik MUP-a ne govori istinu najbolje pokazuju riječi čovjeka koji je bio na obavijesnom razgovoru sa SZUP-ovim istražiteljima. Riječ je o Josipu Pupiću, predsjedniku Hrvatskoga sindikata pošte i telekommiikacija, kojega je SZUP pozvao na informativni razgovor kao bivšega člana Vladina povjerenstva za privatizaciju HT-a. - Da, SZUP me je pozvao na obavijesni razgovor. Nemam što tajiti pa sam se odazvao.

Sa SZUP-ovim istražiteljima razgovarao sam sredinom listopada u svojem uredu izjavio je Josip Pupić.

Tek nakon obavijesnog razgovora s tajnom policijom Pupić je dobio i poziv od Kriminalističke policije, a s istražiteljimaje razgovarao u studenome u njihovim prostorijama. Prema našim informacijama, i tajnu i Kriminalističku policiju najviše zanima pozadina sklapanja ugovora o prodaji 35 posto dionica HT-a Deutsche Telekomu, odnosno pojedine stavke tog ugovora, koje su još tajna za hrvatsku javnost. - Kriminalističku policiju najviše je zanimao ugovor o koncesiji, a SZUP se raspitivao o mogućim nedopuštenim radnjama uoči sklapanja ugovora o prodaji dionica rekao je Pupić, ali nije želio objašnjavati detalje obavijesnog razgovora. Sudeći prema njegovim riječima, može se pretpostaviti da SZUP zapravo pokušava otkriti je li tko ipak dobio proviziju ili mito za sklapanje ugovora s DT-om. Kriminalistička policija se, pak, očito bavi spornim detaljima same transakcije.

Sporan koncesijski ugovor

Koncesijski ugovor koji su sklopili HT i država sporan je, doznajemo, zbog izrazito male naknade na koju se po tom ugovoru obvezao HT. Naime, HT se obvezao da će državi za koncesiju za fiksnu telefoniju plaćati godišnje samo 0,01 posto od ukupnoga prihoda. To znači da HT godišnje državi za koncesiju plati oko četiri milijuna kuna. Problem je u tome što uobičajene naknade za koncesiju iznose od dva do pet posto. To znači da se država, nakon prodaje dionica DT-u, samovoljno odrekla velikog prihoda koji ostaje kompaniji, a to znači i novim suvlasnicima. Zbog svega toga istraga može dovesti u neugodnu situaciju i sam Deutsche Telekom s kojim, kao sa strateškim partnerom, nova vlada ionako nije zadovoljna. Nije jasno, međutim, zbog čega se u istragu uključila i tajna policija jer po zakonu to nije njezin posao.

Preklapanje istrage može samo otežati taj posao, a da je već tako, pokazuje i sljedeća Pupićeva izjava.

- Jedan istražitelj Kriminalističke policije rekao mi je kako bismo mnogo više doznali o privatizaciji HT-a da se istraga namjerno ne stopira na određenim instancama - izjavio je na kraju Josip Pupić.