Večernji list: 28. 12. 2000.

ROBERTSON RAZGOVARAO S NAJBLIŽIM BUSHOVIM SURADNICIMA

NATO još dugo ostaje na Kosovu

Nova američka vlada predsjednika Georgea W. Busha neće povlačiti američke snage s Kosova niti će poduzimati bilo kakve jednostrane poteze, a NATO će još dugo ostati na Kosovu - najavio je glavni tajnik NATO-a lord Robertson nakon konzultacija s najbližim Bushovim suradnicima. U interviewu za BBC Radio, lord Robertson rekao je kako je operacija NATO-a bila "glavni katalizator u svrgavanju Slobodana Miloševića", čime je upozorio da su Srbi okrenuli leđa Miloševiću zbog izgubljenih ratova, a ne zbog velikosrpske politike.

Lord Robertson ustvrdio je kako je operacija NATO-a ostvarila cilj, poništivši etnička čišćenja na Kosovu, ali je dodao kako je još dug put do izgradnje civilnog društva na Kosovu i dana kad će borbene snage NATO-a moći otići s Kosova. Robertson je rekao da je o budućoj ulozi Amerikanaca na Kosovu razgovarao s vodećim suradnicima budućeg predsjednika Busha, koji su mu dali jamstva da će nova američka vlada "biti privržena punoj suradnji s europskim saveznicima". Robertson je dodao kako Sjedinjene Države žele smanjiti svoje i NATO-ve snage na Kosovu i u BiH, ali da će to biti učinjeno u skladu s poboljšavanjem stanja u regiji.

Glavni tajnik NATO-a uputio je ozbiljno upozorenje Francuskoj u odnosu na Europske snage za brze intervencije. Na nedavnom sastanku europskih lidera u Nici, francuski predsjednik Jacques Chirac izazvao je veliko nezadovoljstvo partnera u NATO-u rekavši kako bi nove Europske snage za brze intervencije trebale djelovati neovisno o NATO-u. To bi značilo isključivanje Sjedinjenih Država iz europskih operacija. No, lord Roberston je izjavio kako će Europske snage biti dio NATO-a, a bit će angažirane samo u onim operacijama u kojima neće sudjelovati cijeli Savez.

LONDON Željko Toth