Nova Hrvatska

Canberra: Sabor i zajednička uspješna večer HSP – 1861

HSP 1861 za Australiju i Novi Zeland održala je svoj redovni godišnji županijski sabor, u subotu i nedjelju, 28. i 29. listopada 2000., u Hrvatskom nacionalnom klubu, u Canberri.

Po završetku prvog dana zasjedanja, tj. u subotu, 28. listopada navečer, održana je zabava Stranke. Nazočni bi rekli – zabava godine, u Hrvatskom nacionalnom klubu, O’Connor.

U prepunu dvoranu gosti su stigli iz svih krajeva Australije, među kojima su bili počasni gosti: ambasador RH dr. Mladen Ibler sa suprugom, fra Tvrtko Gruić, predstavnici klubova, predstavnici HDZ-a, Hrvatskog međudruštvenog odbora iz Sydneya, Hrvatskog svjetskog kongresa i igrači HNK iz Melbournea.

Program je otvorila tajnica HSP 1861 gđa. Ljiljana Herceg sviranjem hrvatske himne, zatim minutom šutnje za sve domoljube koji su ugradili svoje živote na Oltar cjelokupne države Hrvatske.

Zatim je domaćin – predsjednik Hrvatskog nacionalnog kluba O’Connor i povjerenik HSP 1861., gosp. Drago Pilatić uz pozdravne riječi gostima uputio i nekoliko riječi o radu Stranke. Zatim je servirana bogata večera koju su pripremili poznati kuhari gđa. i gosp. Mikulić.

Sve prisutne goste zabavljao je poznati glazbeni sastav “Hrvatski sokolovi” iz Sydneya, koji su svojim zabavnim i narodnim melodijama oduševili sve prisutne.

Slijedilo je izvlačenje bogate godišnje tombole, gdje su između ostalih zgoditaka bile i dvije povratne karte za Hrvatsku, poklon Adriatic Adventures – Blaženke Čvorak iz Sydneya. Sretni dobitnik je gosp. John Šnajder iz Canberre, a broj tiketa je 5254. Tiket je izvukla gđa. Ibler. Dobitnik drugog zgoditka – ručno izrađenu sliku dobila je Milena Jurjević iz Canberre, (br. tiketa 0910). Treći zgoditak, TV u boji dobio je gosp. Mladen Kordiš iz Sydneya (br. tiketa 2552). Četvrti zgoditak – video, dobila je Carolina Galić (br. tiketa 5165), peti zgoditak - $300 u gotovom novcu, dobio je kuhar Mirko Mikulić iz Canberre (br. tiketa 5311) i šesti zgoditak $150 u gotovom novcu dobio je Paul Brkić iz Canberre (br. tiketa 5360). HSP 1861 zahvaljuje se svim sponzorima ovogodišnje tombole.

Zatim se nastavilo s pjesmom i veseljem sve do jutarnjih sati i u duhu rodoljublja završila je ova noć.

Slijedećeg dana tj. u nedjelju, slijedilo je biranje dužnosnika HSP 1861 za idućih 12 mjeseci. Izabrani su kako slijedi: Drago Pilatić, povjerenik; Ljiljana Herceg, tajnica; Josip Mandekić, zamjenik tajnika. Stegovni sud: Slavko Subjak, Nikiola Lončar, Jozo Šola, Branko Jurišić, Davor Balder. Nadzorni odbor: Veselko Luburić, Drago Bošković i Miodrag Šola.

Čestitamo izabranim dužnosnicima i želimo im uspjeh u daljnjem radu, u stranci.

Na završetku zasjedanja ponovno nas čeka bogati ručak i hladno piće, te smo u jednoj prijateljskoj atmosferi završili županijski sabor HSP 1861 i uspješnu zabavu godine.

U ime povjerenstva HSP 1861 za Australiju i Novi Zeland

Drago Pilatić, povjerenik

Ljiljana Herceg, tajnica

 

Dužnosnici svih ogranaka HSP 1861 za Australiju i Novi Zeland održali su svoj godišnji sabor, dana 28. i 29. listopada 2000. i donijeli slijedeću rezoluciju:

  1. Bezrezervno podržavamo stavove rada predsjednika HSP 1861 gosp. Dobroslava Parage i rada Središnjice stranke.
  2. Podržavamo sve pozitivne stavove rada hrvatske Vlade i sva njihova nastojanja za opći boljitak hrvatskog naroda.
  3. Predlažemo hrvatskoj Vladi saziv ekonomskog summita u koji bi bile uključene sve dotične institucije: sindikalne, pravne i ekonomske.
  4. Osuđujemo bilo koje provokacije, a koje se odnose na štetu cjelokupnog hrvatskog naroda, pogledom na splitski događaj, gdje je došlo do ubojstva mladog Hrvata iz Bosne i Hercegovine.
  5. Zahtjevamo od Hrvatskog pravosuđa u najskorije vrijeme procesuiranje postupka u svezi registracije HSP 1861

Ljiljana Herceg, tajnica

Josip Mandekić, zamjenik tajnice