Vjesnik: 29. 12. 2000.

Mesić: Ako funkcioniraju institucije pravne države, Haaški sud nam nije potreban

ZAGREB, 28. prosinca - Kazneno djelo mora biti procesuirano i u vojsci i u policiji. Hrvatskoj je u interesu suradnja s Haaškim sudom kako bi se krivnja individualizirala. No, ako funkcioniraju institucije pravne države, nije nam potreban Haaški sud. Istaknuo je to u četvrtak hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na božićno-novogodišnjem domjenku koji je za predstavnike vojske, policije i obavještajne zajednice priredio na Pantovčaku.

Hrvatska, rekao je, neće biti talac individualno učinjenih zločina, a najbolja suradnja s Haagom uslijedit će tek kad hrvatsko pravosuđe odradi svoj posao. Naša bi država imala mnogo manje posla s Haagom da su procesuirana zlodjela za koje je policija prikupila dokaze. »Zna se da su neka nedjela učinjena za vrijeme rata, u situaciji i atmosferi na koju nije bilo uvijek moguće utjecati. Zato je tu sud da ocijeni otežavajuće i olakotne okolnosti. Ako se mi tako postavimo, vjerujem da ćemo imati mnogo manje problema i pred međunarodnom zajednicom i s Haaškim tribunalom«, naglasio je Mesić te pozvao institucije pravne države i pravosudna tijela da nastave tamo gdje je policija stala, odnosno procesuiraju one za koje postoje dokazi o zlodjelima.

»Vojska i policija obavile su svoj zadatak. Hrvatska je teško došla na svoje granice i teško obranila svoju samostalnost. No, sada gradimo demokratsko društvo i pravnu državu u kojoj će vladati zakoni, a ne volja pojedinaca. Za takvo društvo moramo se svi zalagati. Vojska i policija učinile su ono što je trebalo i time možemo biti zadovoljni«, izjavio je Predsjednik.

Osvrćući se na goleme žrtve i teškoće kroz koje je Hrvatska prošla na putu do osamostaljenja, istaknuo je ključnu ulogu vojske i policije. Napomenuo je i da su u tijeku preustroj i profesionalizacija vojske, policije i obavještajne zajednice kako bi bili usklađeni sa zemljama NATO pakta i Europske unije. Nedostajat će pritom novca, ustvrdio je Mesić podsjetivši na više od 370.000 nezaposlenih i porast broja umirovljenika. Stoga smatra da je zadatak Vlade i parlamenta aktiviranje proizvodnje i povećanje zaposlenosti, ali i donošenje zakona koji će ohrabrivati izravan ulazak stranog kapitala u Hrvatsku.

Okupljenim je predstavnicima vojske i policije poželio da pomognu funkcioniranju državnih mehanizama koje predstavljaju poželjevši, posebice policiji, ubuduće što manje posla.

U ime ministarstava obrane i unutarnjih poslova, Oružanih snaga i Ureda za nacionalnu sigurnost, Predsjedniku je zahvalio ministar obrane Jozo Radoš. »Problemi su za nas izazovi. Uvjeravam Vas u ime svojih kolega da ćemo sve učiniti da sigurnost naše zemlje, stabilan i miran život građana i institucija ove zemlje ne budu ugroženi«, poručio je Radoš dodajući da imaju snage odraditi sve svoje zadaće.

Miroslava Rožanković