Večernji list: 29. 12. 2000.

VODEĆI SVJETSKI STRUČNJAK ZA PSIHOTRAUMU prof. dr. JOHN P. WILSON:

U Hrvatskoj su oboljeli branitelji diskriminirani

ZAGREB - Zakonska odredba prema kojoj u ratu oboljeli vojnici u roku samo 30 dana moraju pokrenuti postupak da bi im se priznala invalidnost primjer je očite diskriminacije te negiranja veteranskih i ljudskih prava! Tako je jednu od najspornijih zakonskih odredaba koja regulira dio braniteljskih prava na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu, koju je organizirao HSLS, prokomentirao prof. dr. John P. Wilson iz SAD-a, vodeći svjetski stručnjak na području psihotraume te kreator programa skrbi za američke ratne veterane.

Dorica Nikolić je, pak, podsjetila kako se HSLS za promjenu te odredbe zalagao i dok je bio oporba. To je nastavljeno i kada je stranka ušla u koalicijsku Vladu, ali se upravo ta Vlada suprotstavila ukidanju sporne odredbe.

Wilson je upozorio i na to da bi hrvatska vlast hitno trebala pokrenuti programe za liječenje branitelja koji pate od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Među hrvatskim braniteljima, kao i vijetnamskim veteranima, koji pate od PTSP-a, sve su češća samoubojstva, čija je učestalost 2,5 puta veća nego među civilima. Procjenjuje se da se od kraja rata u Hrvatskoj na suicid odlučilo između 600 i 1000 branitelja!

Suradnja američkog stručnjaka i njegovih hrvatskih kolega, ponajprije dr. Hermana Vukušića, trebala bi 2002. godine rezultirati organizacijom do sada najveće međunarodne konferencije o psihotraumi u Opatiji. (riv)