Slobodna Dalmacija: 30. 12. 2000.

SLOBODNA OTKRIVA: VLAST U SIJEČNJU POPUŠTA PRED PRITISKOM HAAŠKOG TRIBUNALA

General Mirko Norac bit će uhićen već nakon Nove godine!

Kako smo uspjeli doznati iz izvora bliskih Državnom odvjetništvu, već prvih dana nove godine mogao bi biti uhićen general Mirko Norac zbog tzv. objektivne odgovornosti, a slična sudbina čeka i Antu Gotovinu te Ivana Čermaka - Hoće li 15. siječnja Haaški sud obznaniti sve optužnice protiv hrvatskih generala?

Piše: Ante GUGO

Tvorci plana o obnovi bivše Jugoslavije, makar se ona sad zvala Zapadni Balkan, krivo su procijenili da će umirovljenje hrvatskih ratnih generala omogućiti lakši put do ostvarivanja njihova cilja.

Nakon što je postalo jasno da se javnost sve više solidarizira s herojima Domovinskog rata i da raste odbojnost prema ideji Haaškog suda da hrvatske vojskovođe procesuira za navodne ratne zločine počinjene u Bljesku i Oluji, i to ne zbog nekih konkretnih djela (jer ih hrvatski generali nisu ni počinili) nego zbog tzv. objektivne odgovornosti, pobornici bezuvjetne suradnje s Međunarodnim tribunalom za ratne zločine počeli su pripremati teren za ispunjavanje želja haaških tužitelja tako da izbjegnu sasvim izvjesnu burnu reakciju hrvatske javnosti.

Nakon što je na vrijeme razotkriven, pa je zbog toga i propao plan hapšenja admirala Davora Domazeta po obrascu neuspjele "afere Grupo", ovih se dana priprema teren za hapšenje nekih drugih hrvatskih generala.

Kako smo uspjeli doznati iz pouzdanih izvora bliskih Državnom odvjetništvu, prvih dana nove godine mogao bi biti uhićen general Mirko Norac, i to zbog tzv. objektivne odgovornosti za gospićki slučaj. Slična sudbina čeka i generala Antu Gotovinu te Ivana Čermaka. Norac i Gotovina će navodno biti optuženi zbog prekomjerne upotrebe topništva pri oslobađanju Knina, a Čermak zbog događaja na kninskom području nakon Oluje.

Naime, nakon neuspjelih iskapanja u okolici Gospića, povrijeđeni haaški istražitelji uporno inzistiraju baš na tome da se što prije procesuira Gospić. Upravo zbog toga se posljednjih dana sa svih svečanih domjenaka poručuje kako domaće pravosuđe mora što prije reagirati i samo procesuirati ratne zločine. Neuobičajeno često su ponavljane tvrdnje kako će odnosi s Haaškim sudom biti lakši ako domaće pravosuđe procesuira "sumnjivce".

Pri tome se prešućuje najbitnije pitanje koje se odnosi na to kako će Haag biti zadovoljan ako hrvatsko pravosuđe procesuira konkretne počinitelje, što bi trebalo pozdraviti, ali ne i one koje haaški tužitelji terete za tzv. objektivnu, odnosno zapovjednu odgovornost.

Naravno, domaći vlastodršci to prešućuju jer je jasno da bi suradnja s Međunarodnim sudom mogla biti lakša samo ako i domaće pravosuđe počne pokretati postupke zbog zapovjedne odgovornosti. U tom smislu su pobornici bezuvjetne suradnje s Haagom isplanirali i pritvaranje Mirka Norca i ostalih generala protiv kojih nema nikakvih dokaza da su počinili bilo kakav zločin, pa bi on mogao biti uhapšen zbog tzv. objektivne odgovornosti kao tadašnji zapovjednik na području Gospića. Da bi sve to proteklo uz što manju reakciju javnosti, u tom scenariju pokušavaju se eutanazirati još preostali izolirani otoci nepokorenih medija.

Završni udarac Domovinskom ratu Haaški sud kani izvesti na dan priznanja Republike Hrvatske. Kako tvrde pouzdani diplomatski izvori, upravo 15. siječnja 2001. u Haagu bi trebale biti objavljene optužnice protiv hrvatskih generala. Ako u međuvremenu netko od njih bude uhapšen u Hrvatskoj, Tribunal će zatražiti njihovo hitno izručenje.

Sve te planove pomalo je pokvario Dražen Budiša svojom izjavom kako on nikako ne pristaje na tzv. objektivnu odgovornost hrvatskih generala. Međutim, odmah je s press-konferencije uzvratio Damir Kajin koji je rekao da bi on radije pristao na prijevremene izbore nego da zbog nesuradnje s Haaškim sudom Hrvatska dospije u izolaciju u kakvoj je bila prije godinu dana.

Kajin je očito želio poručiti da je moguće formirati vlast i bez Budiše i HSLS-a i tako nastaviti suđenje Domovinskom ratu, koje Haaški sud priprema već mjesecima.

No premijer Račan nije odlučio zaoštriti pitanje suradnje s MKS-om zato što to želi Budiša, nego zato što je i njemu jasno što o suđenju Domovinskom ratu, a time i procesu državnog osamostaljivanja, misli većina građana Hrvatske.