Novi list: 30. 12. 2000.

DOBROSLAV PARAGA OTKRIO NAVODNU LISTU HAŠKIH OSUMNJIČENIKA

Osumnjičeni Šarinić, M. Tuđman i Gregurić

Haag naš neće mimoići u ovom slučaju i zato bi najbolje bilo da hrvatski sudovi sude, rekao je Paraga, dodavši da su na spisku i Ivić Pašalić, te Vice Vukojević

ZAGREB - Znam da ću tim ljudima pokvariti doček Nove godine, ali istina iznad svega. Iz izvora koje nisam dužan, niti smijem imenovati saznao sam da su Hrvoje Šarinić, Ivić Pašalić, Miroslav Tuđman, Franjo Gregurić i Vice Vukojević na haškoj listi osumnjičenika, izjavio je Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861. na konferenciji za novinare.

“Gregurić je bio premijer u vrijeme izvršenja ratnih zločina u Gospiću i Pakračkoj Poljani, a Vukojević je direktno sudjelovao u etničkom čišćenju jer je silovao jednu ženu koja danas živi u Švedskoj kao zaštićeni svjedok. Tuđman i Pašalić su, pak, na listu dospjeli zbog ometanja istraga i prikrivanja počinitelja ratnih zločina dok je Šarinić obavljao dužnost predsjednika Vlade u periodu kad se dogodio Medački džep i hrvatska intervencija u BiH”, otkrio je Paraga razloge zašto Haag navodno sumnjiči petoricu visokih dužnosnika HDZ-ove vlasti.

Najviše je vremena ipak posvetio Šariniću protiv kojeg je njegova stranka nedavno podigla krivičnu prijavu. Bili smo, pohvalio se Paraga, nekoliko koraka ispred haškog suda. Nekadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Tuđmana optužio je kao, uz Tuđmana, glavnog arhitekta podjele BiH i planirano preseljenje Hrvata i Srba.

“Šarinić je sa Slobodanom Miloševićern isplanirao preseljenje Hrvata iz Bosanske Posavine koja je zatim predana gotovo bez ispaljenog metka. Milošević mu je 1995. godine viatio uslugu. Dva dana prije Oluje, Šarinić je boravio u Beogradu i valjda obavio završne dogovore o evakuiranju Srba s prostora takozvane Krajine. Naime, pripreme za tu evakuaciju počele su četiri mjeseca ranije. Hrvatska vojska nije protjerivala Srbe i general Stipetić nije ni za što odgovoran”, ustvrdio je predsjednik HSP 1861. pitajući se zašto vojnici nisu obaviješteni o tom dogovoru već su bespotrebno jurišali na mine. Za Paragu nema dvojbe da će Šarinić završiti u Haagu.

Vladajuća je koalicija, tvrdi Paraga, upoznata sa svim ovim činjenicama, ali usprkos tome ništa ne poduzima. A trebala bi, misli on, sama pokrenuti kaznene postupke protiv navedene petorke ne čekajući da to učini haški sud. “Haag nas neće mimoići u ovom slučaju i zato bi najbolje bilo da hrvatski sudovi sude ovim ljudima, a ne da Hrvatska opet dođe u paničnu situaciju u kakvoj je sada. Međutim, šestorka nastavlja tuđmanizam bez Tuđmana i ne goni ratne i druge kriminalce. Pitanje je samo radi li se o njihovoj nesposobnosti, kukavičluku ili pogodbi s HDZ-om”, zaključio je Paraga.

Mesić se iskupio svjedočenjem

- Ne znam zašto Haag ne sumnjiči Mesića. Možda se on iskupio svojim svjedočenjem. Inače, predsjednik govori da se odupirao postupcima bivše vlasti dok joj je pripadao, ali mislim da se prekasno rastao s Tuđmanom i da je već 1991. godine znao za sve planove o podjeli BiH koji su nastali u Karađorđevu, odgovorio je Paraga na novinarsko pitanje zašto Haški sud ne sumnjiči i predsjednika Stjepana Mesića.

Pašalić bez komentara

Ivić Pašalić, za kojeg je Paraga rekao kako je upoznat da ga Haag sumnjiči, nije želio komentirati izjave predsjednika HSP 1861. No, podsjetimo, Pašalić je prije nekoliko mjeseci tvrdio da je iz pouzdanih izvora saznao da Haaški sud protiv njega vodi istragu. Tada su Pašalićevi protivnici komentirali kako on samo, bez ikakvih osnova, želi od sebe praviti žrtvu. Ostale navodne haške osumnjičenike nismo uspjeli kontaktirati.

Dražen CIGLENEČKI