Vjesnik: 30. 12. 2000.

Paraga: Haaški osumnjičenici Šarinić, Pašalić, Tuđman, Vukojević i Gregurić

ZAGREB, 29. prosinca - »Osumnjičenici Haaškog suda su Hrvoje Šarinić, Ivić Pašalić, Miroslav Tuđman, Vice Vukojević i Franjo Gregurić. Naime, njih se tereti za etnički genocid i prikrivanje ratnih zločina u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini«, rekao je u petak na konferenciji za novinare Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. (HSP 1861.), ne želeći otkriti izvor informacija.

»Upravo zato što vladajuća šestorka izbjegava odgovornost i ne procesuira stvarno odgovorne za ratne zločine, Hrvatska se našla u "klinču". Kakva je to demokracija i pravna država, kada Vlada prikriva odgovorne za ratne zločine samo zato jer su političari. I ne samo to, ti ratni zločinci i nositelji organiziranog kriminala sudjeluju u izbornoj "utrci". Stoga se zbog nespremnosti ili nesposobnosti današnje vlasti stvara dojam u svijetu da je Hrvatski obrambeni rat bio nelegalan i zločinački«, rekao je Paraga, upozorivši da se upravo zbog prikrivanja pravih krivaca, sada žrtvuje general Petar Stipetić, kao što je bio žrtvovan i general Tihomir Blaškić.

Paraga je zapitao zašto hrvatska vlast javno ne kaže da Srbi nisu protjerani iz Hrvatske, nego da je to bilo dogovorno preseljenje Hrvata i Srba. Naime, Paraga tvrdi kako je Hrvoje Šarinić, kao tadašnji premijer, direktno kriv za "Medački džep", ulazak Hrvatske u rat u BiH, te za preseljenje Srba iz Hrvatske u bosansku Posavinu, kao i preseljenje tamošnjih Hrvata u Hrvatsku. »To je sve bio dogovor između Šarinića i Slobodana Miloševića, pa neka se i sada dogovore tko će prvi u Haag«, poručio je Paraga.

Paraga također tvrdi da je Miroslav Tuđman, kao ravnatelj HIS-a, osumnjičen zbog prikrivanja ratnih zločina i izvođenja raznih »makinacija«. »Franjo Gregurić kao hrvatski premijer 1991. godine, odgovoran je za ratne zločine počinjene u Gospiću, kao i za Pakračku poljanu, dok je Vice Vukojević i sam osobno sudjelovao u etničkom čišćenju«, nabrojao je Paraga.

Na inzistiranje novinara da otkrije izvor takvih podataka, Paraga je inzistirao na svom »diskrecijskom pravu«. Na upit zašto i predsjednik Stipe Mesić onda nije osumnjičenik Haaga, s obzirom da je i on neko vrijeme bio hrvatski premijer, kao i predsjednik Sabora, Paraga je odgovorio da ne zna, ali da pretpostavlja kako se Mesić vjerojatno »iskupio« svojim svjedočenjima, počevši od onoga protiv generala Blaškića, pa na dalje. (D.D.)