Večernji list: 30. 12. 2000.

HSP 1861 O HAAGU

PREDSJEDNIK HSP-a 1861. IMENOVAO NOVE OSUMNJIČENIKE

Paraga tvrdi da su na haaškom popisu Šarinić, Pašalić, Gregurić i M. Tuđman

ZAGREB - Hrvoja Šarinića, bivšeg hrvatskog premijera, kao prvog na haaškom popisu osumnjičenika imenovao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861. Haaški tribunal, kako kaže Paraga, odbijajući otkriti izvor, sumnja da je Šarinić odgovoran za zločine u Medačkom džepu i rat s Muslimanima u BiH, s obzirom na to da je u to vrijeme bio premijer.

- Ne samo da snosi odgovornost za rat u BiH nego je i arhitekt plana njezine podjele, u sklopu kojega je došlo do dogovornog iseljenja Hrvata iz bosanske Posavine - istaknuo je Paraga i dodao da je bez ispaljenog metka napuštena bosanska Posavina bila dogovorena usluga Srbima, koja je vraćena 1995. evakuacijom srpskog stanovništva iz Hrvatske tijekom i nakon Oluje, temeljem Šarinićeva dogovora u Beogradu samo dva dana prije početka akcije.

Paraga je imenovao i Miroslava Tuđmana, Ivića Pašalića te Franju Gregurića, a Vicu Vukojevića imenovao je i kao osumnjičenika za izravno izvršavanje zločina u BiH.

- Umjesto da procesuiraju najodgovornije, dakle sam vrh bivše vlasti, haaški tužitelji zbog sramotne nedjelotvornosti i nezainteresiranosti hrvatske Vlade i tužiteljstva za procesuiranje odgovornih, progone najmanje odgovorne, za što je očit primjer general Stipetić - zaključio je Paraga i dodao da je Blaškić, a možda će to biti i Stipetić, žrtveno janje kako bi se zaštitili najodgovorniji za zločine. (D. T. V.)