Vjesnik: 30. 12. 2000.

Mučnjak: Krajnje je vrijeme da se Vlada prihvati posla

Svečanom sjednicom HUS-a obilježena 10. obljetnica djelovanja te sindikalne središnjice / Ovo što je dosad Vlada pokazala rezultiralo je neisplatom plaća, otkazom radnicima, nepoštivanjem ugovorenih prava, pri čemu Vlada socijalni dijalog vodi samo s odabranim SSSH-om, istaknuo je čelnik HUS-a Zdenko Mučnjak

ZAGREB, 29. prosinca - »Godina od koje se očekivalo da će donijeti bolji život svima, a ne samo njima, za radnike je bila godina razočaranja i otrežnjenja. Naslijeđeno stanje jest teško, no nova vlast ni nakon godinu dana nije počela ostvarivati obećanja. Umjesto toga bavila se svojim plaćama i mirovinama, kadrovskim premetaljkama i obavještajnim aferama«, kazao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak u petak na svečanoj sjednici kojom je obilježeno deset godina osnivanja te sindikalne središnjice.

Krajnje je vrijeme da se Vlada prihvati posla, istaknuo je Mučnjak, jer ovo što je dosad pokazala rezultiralo je neisplatom plaća, otkazom radnicima, nepoštivanjem ugovorenih prava, pri čemu Vlada socijalni dijalog vodi samo s odabranim SSSH-om. Pred nama je, nastavio je, mukotrpni put na izgradnji tripartitnih odnosa jer je državi potreban socijalni dijalog i socijalni mir, a o sindikatima ovisi hoće li biti samo ukras u demokratskom društvu ili će se izboriti za moralnu vlast, koja će raditi u korist radnika.

»Točno prije deset godina, 29. prosinca 1990., utemeljen je HUS s vjerom u slobodnu, suverenu i nezavisnu državu«, kazao je organizator Osnivačkog sabora HUS-a Niko Gunjina. On je podsjetio na veliki radnički prosvjed 20. veljače 1998. na Trgu bana Jelačića, rekavši kako su sindikati tim prosvjedom željeli pridići pobjedničku, ali gospodarski, socijalno i politički posrnulu Hrvatsku, no od HDZ-a nije bilo ni sluha niti volje za promjene.

Na HUS-ovu proslavu nije se odazvao nitko iz državne vlasti, a premijer Ivica Račan i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić ispričali su se zbog zauzetosti poslom. Od pozvanih političkih stranaka HUS-ovcima su u čestitare došli samo Marko Veselica (HKDU) i Tonči Tadić (HSP), a od sindikalista Boris Kunst (URSH), Krešimir Sever (NHS) i Ivica Ihas (Sindikat državne uprave).

Na svečanoj sjednici podijeljene su zahvalnice za doprinos u razvoju i demokratizaciji sindikata. Zahvalnice su dobili Antun Vujić kao bivši predsjednik Socijaldemokratske stranke Hrvatske i prijatelj sindikata, Branimir Lokin, Stjepan Baloban, Ilija Rkman, Ante Klarić, Rudy Porter, te troje novinara - Ljubinka Marković, Ljubica Gatarić i Anđelko Erceg. Dodijeljene su i povelje sindikatima poduzeća koji su bili osnivači HUS-a, te pojedincima.

Zahvaljujući na priznanju Antun Vujić, koji na skup nije došao kao ministar uime Vlade, rekao je da je proteklih godina prijeđen mukotrpan put u izgradnji sindikata, te dodao da se zalaže za pluralizam sindikalne scene, ali i za zajedništvo i solidarnost. »Ovo mi je prvo javno priznanje i zato ga primam s osobitim zadovoljstvom«, rekao je Branimir Lokin. Hrvatska nema ni koncepciju, niti strategiju razvoja, a u sadašnjim prilikama nužan je sveopći konsenzus u državi, dodao je Lokin i najavio da će s takvim prijedlogom izići u javnost do kraja ožujka.

Ljubinka Marković