Republika: 30. 12. 2000.

Budišin prijedlog preustroja šestorica ocijenila irealnim

Partneri se ipak slažu da moraju početi ozbiljnije i dosljednije funkcionirati

Piše: Marija Pulić

Najnoviji prijedlog Dražena Budiše o preustroju odnosa u šestorki, između ostalog i tako da koordinaciju vladajuće koalicije više ne čine šefovi stranaka nego samo članovi Vlade doživio je fijasko na posljednjem sastanku šestorice, a potom i javno, nakon što ga je Budiša iznio na HTV-u. Svi Budišini partneri tu su ideju ocijenili potpuno neprihvatljivom i nerealnom smatrajući kako je jedini normalan način funkcioniranja i donošenja odluka u koaliciji onaj na razini šefova stranaka. Odlučivanje na razini ministara i članova Vlade, a iz kojeg bi bili isključeni Zlatko Tomčić, Zlatko Kramarić, Vesna Pusić pa i sam Dražen Budiša potpuno je promašena ideja, ističu.

“U posljednje sam se vrijeme zaista naslušao svakakvih izjava a ova spada u sferu irealnoga. Šestorica ne mogu funkcionirati bez koordinacije predsjednika i svatko kome to pada na pamet je ili dekoncentriran ili nema realne poglede na to što znači koalicija", odlučan je bio predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić, koji je u posljednje vrijeme jedan od žešćih Budišinih kritičara. Ipak, Tomčić se kao i ostali partneri slaže da šestorka mora unaprijediti svoj rad i počet ozbiljnije i dosljednije funkcionirati.

Uz to što su u korijenu sasjekli ideju o koordinaciji bez predsjednika, predsjednik LS-a Zlatko Kramarić i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin iznenađeni su i prijedlozima u uvođenju dnevnog reda svih sastanaka na kojima bi se uz to još i vodio zapisnik, smatrajući to nepotrebnim birokratiziranjem i formaliziranjem koje nikako ne može nadomjestiti očigledno nepostojanje povjerenja među partnerima.

U svakom slučaju, jedna od prvih tema kojom će se nakon Nove godine baviti šestorica čelnika opet će biti oni sami i njihovo funkcioniranje. Njihov najveći problem - sklonost nesporazumima i sukobima koji se napuhavaju u medijima još je jednom došao do izražaja. Dražen Budiša u petak nam je naime objasnio kako njegova ideja ipak nije bila da se sastanci predsjednika šestorice ukinu, već samo da se oni održavaju puno rijeđe i samo kad su u pitanju krupna politička pitanja.

Tekući problemi iz djelokruga Vlade rješavali bi se pak na koordinacijama na kojima bi stranke predstavljali njihovi ministri kako bi se izbjeglo javnosti već iritantno pompozno sastajanje šestorice šefova sa često tankim i nebitnim sadržajem.

I iako nitko iz koalicije nije zadovoljan međusobnim odnosima i učincima šestorice, Dražen Budiša očigledno je najagilniji u smišljanju načina da ih se poboljša. Šef HSLS-a već je naime prije dva mjeseca predložio redefiniranje odnosa aneksom siječanjskog sporazuma o suradnji. Tada se međutim nije zauzimao za ukidanje sastanaka šefova stranaka, nego je predlagao uvođenje točnih mehanizama i načina rješavanja čestih i sve žešćih nesporazuma unutar šestorke. Uz to, tražio je i dodatak sporazumu kojim bi se osigurao opstanak šestorke u ovom sastavu i spriječio pregrupiranja i izlaženje iz postojećih okvira dvojke i četvorke. Ustavne promjene i donošenje proračuna u drugi su plan stavili odnose medu šestoricom. No, s obzirom na to koliko su nisko oni pali posljednjih tjedana, jasno je da će se o toj temi vrlo brzo najozbiljnije morati razgovarati.