Slobodna Dalmacija: 30. 12. 2000.

DOBROSLAV PARAGA IZNIO NOVINARIMA CIJELU LISTU NAVODNIH OSUMNJIČENIKA

U Haag će Šarinić, Pašalić, Tuđman, Gregurić...

Na šokantnoj press-konferenciji vođa HSP-a 1861 nije želio otkriti izvore svojih informacija, ustvrdivši kako je to "istina koja će mnogima pokvariti doček Nove godine" - Za Paragu je Šarinić arhitekt podjele BiH, Miroslav Tuđman odgovoran je za prikrivanje zločina, a Franjo Gregurić bio je premijer...

Piše: Siniša PAVIĆ

ZAGREB — Prema našim saznanjima, na popisu osumnjičenika Haaškoga suda su Hrvoje Šarinić, Ivić Pašalić, Vice Vukojević, Franjo Gregurić i Miroslav Tuđman — kazao je u petak novinarima Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861, svjestan, kako reče, da će "istinom, koja je prije svega," pokvariti nekima doček Nove godine.

Putem kojih izvora je došao do ovih saznanja, Paraga nije želio otkriti. Također je kazao da ne zna kada bi netko od spomenutih mogao biti izručen Haagu te kako pretpostavlja da barem Ivić Pašalić zna da se njegovo ime nalazi na listi osumnjičenih. Najviše vremena Paraga je potrošio na obrazloženje razloga zbog kojih Haag sumnjiči Šarinića koji je, kazao je Paraga, bio premijer u vrijeme najspornijih događanja — operacije Medački džep i intervencije Hrvatske vojske u BiH.

Paraga je posebno istaknuo kako se Šarinića tereti za dogovorno preseljenje hrvatskog i srpskog stanovništva. Tako su, tvrdi Paraga, Hrvati dogovorno preseljeni iz Posavine, a i operacija Oluja nije ništa drugo nego dogovorena evakuacija.

— Srpsko stanovništvo je evakuirano, a ne protjerano. Evakuacija je dogovarana između Zagreba i Beograda i pripremana četiri mjeseca. Zašto se o tome šuti, zašto se šuti da je samo dva dana prije Oluje Šarinić bio u Beogradu — pita se i tvrdi Paraga, uz opasku kako je Šarinić arhitekt podjele BiH i intervencije hrvatske vojske u BiH i preseljenja stanovništva.

Na ostalim "osumnjičenicima" Paraga se zadržao kraće kazavši kako je Miroslav Tuđman odgovoran za neke zločine i njihovo prikrivanje, da je Vice Vukojević sam sudjelovao u etničkom čišćenju te da ga se sumnjiči za silovanje, podsjetivši kako je Franjo Gregurić bio hrvatski premijer u vrijeme gospićkog slučaja i Pakračke poljane.

Na koncu Paraga je prozvao i Haag koji nije, shodno svom statutu, s optužbama krenuo od vrhuške i vrha odgovornosti, već od nižih razina, te Državno odvjetništvo RH, koje ne čini ama baš ništa. Na upit što ako netko od prozvanih odluči nakon izrečenog protiv njega podnijeti tužbu, Paraga je kazao: "To je rizik koji moram preuzeti. Tužio me je i pokojni predsjednik, pa je ispalo da su se tresla brda, a rodio se miš!"

Mesić se prekasno iskupio

Konstatirajući kako vlast očito nema jasnu i dogovorenu strategiju djelovanja naspram Haaškoga suda, Paraga se zapitao zašto šuti Dražen Budiša kad je sjedio u Vladi Franje Gregurića i sve zna. Na upit misli li da bi i današnji predsjednik RH Stipe Mesić trebao biti na listi osumnjičenih s obzirom na to da je u to vrijeme bio na čelu Sabora, Paraga je kazao kako to nije do njega, jer on nije tužitelj.

"Možda se iskupio svojim svjedočenjem", rekao je Paraga, dodavši kako i Mesić i njegovo svjedočenje govore da se hrvatski Predsjednik usprotivio onima koji su zločine radili, makar, po njegovu mišljenju, prekasno.