Večernji list: 30. 12. 2000.

PRIHVATI LI VLADA ININ PRIJEDLOG

Benzin pojeftinjuje dva, dizel poskupljuje četiri posto

Prihvati li Vlada na svojoj prvoj sjednici poslije Nove godine (možda već 4. siječnja) Inin prijedlog automatizma cijena, benzin bi u Hrvatskoj mogao još pojeftiniti! Tako, naime, proizlazi iz najnovijih kalkulacija napravljenih u stručnim krugovima koje se temelje na izračunima po Ininu cjenovniku. Dvije glavne kategorije koje će ubuduće određivati cijenu naftnih derivata trebale bi biti cijena nafte u svijetu, odnosno na mediteranskom tržištu, i tečaj dolara u odnosu na kunu.

Uzmu li se trenutačno te dvije kategorije u obzir, proizlazi da bi, na žalost, cijena dizelskog goriva mogla biti tri do četiri posto veća nego danas, a benzini bi pojeftinili još jedan do dva posto. Dogodi li se to, Hrvatska će biti jedna od rijetkih zemalja ne samo u svojem okruženju koja bi uzastopce smanjivala cijenu benzina jer u većini zemalja benzin redovito poskupljuje. Hrvatski vozači time bi, naravno, trebali biti zadovoljni, barem s obzirom na činjenicu da velik dio nafte Ina mora kupovati na svjetskom tržištu, prerađivati je u zastarjelim rafinerijama i još se boriti s trošarinama i zamrznutim cijenama. Pokušali smo i u Ini pronaći potvrdu tih informacija, no tamo su nam rekli da je, na žalost, riječ o odluci Ministarstva gospodarstva i hrvatske Vlade. Ali, naravno, ne bi skrivali radost ako bi im se dopustilo da cijene formiraju bez dugotrajnih dogovaranja i uvjeravanja s Ministarstvom gospodarstva.

U svemu tome, na žalost, čini se da će najproblematičniji dio biti vezan uz trošarine. Tu su, na žalost, nemoguće prognoze jer nitko u ovom trenutku ne zna koliko će država uzeti za sebe. Hoće li one ostati kao i do sada ili se povećati, teško je reći jer to ovisi o brojnim čimbenicima. Pitanje je kako riješiti problem onog dijela proračuna koji je namijenjen gradnji novih cesta jer velik dio trošarina puni upravo taj dio državne blagajne. Zasad se čini da država neće imati pojačane apetite, no pitanje je što će biti nakon veselih proslava Nove godine. Zaškripi li nešto, lako je povjerovati da se mogu uvesti i promjene trošarina, koje sigurno neće razveseliti vozače u Hrvatskoj.

Z. Cesar