SLOBODNA DALMACIJA: 20. 1. 1999.

PRIOPĆENJE HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861.

Tko štiti bivše udbaše?

U pravnoj državi Njemačkoj se radi pomirbe umjetno posvađanog naroda rasvjetljava tamna prošlost bivše istočnonjemačke komunističke partije (SED) i njene tajne (kontra)obavještajne službe i političke policije STASI. Revalorizira se uloga svih namještenika partije i tajne službe, uključujući takozvanih “neformalnih suradnika” ili doušnika, jataka i cinkaroša. Svima njima zabranjeno je danas obavljanje javnih funkcija. Svaki njemački građanina kojega je STASI opservirao ima pravo uvida u svoj dosje, a svi politički kriminalci koji su špijunirali svoje sugrađane i kršili ljudska prava danas odgovaraju pred sudbenom vlašću. Indikativno je da su se članovi komunističke partije istočnonjemačkog dikatatora i tiranina Honeckera sve do pada Berlinskog zida pozivali na antifašizam, što međutim ne priječi demokratske vlasi današnje Njemačke da im sudi.

Sve demokratske stranke u Bundestagu stvorile su konsenzus u svezi osude takozvanih “antifašista” iz bivšeg SED-A i STASI-A: njemački socijaldemokrati (SPD), zeleni (Buendnis 90/Die Gruenen) i kršćanski demokrati (CDU/CSU) složno su odbili prijedlog istočnonjemačkih socijalista (PDS) koji su bivšeg agenta STASI-A, izvjesnog “Topasa”, predložili za savjetnika Bundestaga u Odboru za nadzor rada tajnih službi. Agent Topas otkucavao je ruskim komunistima tajne podatke iz stožera NATO-saveza, zbog čega ga je njemački sud prije pet godina osudio na dvanaestogodišnju robiju. Posebno povjerenstvo Bundestaga sada treba ispitati motive PDS-A koji su se drznuli predložiti takvi jednu provokaciju. Kako stvari stoje u Hrvatskoj?

U demokratskoj Hrvatskoj se radi pomirbe Hrvata članove bivše komunističke partije (SKH) i njene tajne službe i političke policije (SDB ili UDBA i KOS) favorizira u javnom političkom životu. U suvremenoj Hrvatskoj postoji konsenzus obratan od njemačkog: Vladajuća stranka (HDZ) i tkz. “Oporbena šestorka” (SDP) stvorile su konsenzus o zaštiti bivših komunista i pripadnika tajnih službi. Isto tako postoji čelični konsenzus o izopćenju iz javnosti hrvatskih antikomunista - Paraginih pravaša.

Indikativno je da se posebno Račanovi kriptokomunisti (SDP) pozivaju na antifašizam. Pri tome SDP u Zagrebačkoj skupštini drži Udbaša, druga Crneku, a HDZ u Hrvatskom državnom saboru Udbaša, druga Kujundžić Milivoja koji je čak član Obora za nadzor tajnih službi. Oba druga kršila su ljudska prava za vrijeme komunističke Jugoslavije. Do kada će se lažni antifašisti smijati hrvatskom narodu? Kad na dnevni red Župnijskih sudova budu došli bivši Udbaši i partijaši, i hrvatske vlasti moći će tvrditi da nam je Republika pravna država, stoji u priopćenju HSP-a 1861., koje je potpisao Goran Jurišić.