NOVI LIST: 12. 2. 1999.

DOBROSLAV PARAGA O DVOLIČNOSTI SDP-a

SDP - “alter ego” HDZ-a

ZAGREB - Naša stranka Račanovoj Socijaldemokratskoj partiji odriče pravo da legitimira kao socijaldemokratska, jer je ona obična komunistička partija poput one Ericka Honneckera, rekao je predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga na press-konferenciji koju je održao u četvrtak kako bi upozorio na dvostruki moral SDP-a.

Paraga tvrdi da SDP promjenom imena i programa nije izvršio transformaciju iz komunističke partije u socijaldemokratski stranku, kao što su to učinile bivše komunističke partije u većini istočnoeuropskih država.

- Uspostava višestranačja u Hrvatskoj 1990. godine bila je kompromis “cro - komunista” HDZ-a i “jugokomunista” SDP-a koji su se dogovorili da komunisti i nakon HDZ-ovog preuzimanja vlasti budu zaštićene “svete krave”, da izbjegnu svaku odgovornost za 50 godina zločina, da SDP zadrži svu imovinu i bude najbogatija oporbena stranka sve dok opet ne dođe na vlast, ustvrdio je Paraga, zaključivši da je SDP svojim čestim surađivanjem s HDZ-om pri donošenju zakona i podržavanjem izbornog inženjeringa izdao socijaldemokraciju i općenito borbu za demokratsku Hrvatsku.

Zbog licemjerne SDP-ove politike kojoj je, kako tvrdi Paraga, jedini cilj opet se vratiti na vlast i zadržati je na isti način kako je to činio HDZ, Paraga je SDP ocijenio kao “alter ego HDZ-a”.

Paragu osobito smeta što se u Hrvatskoj nisu otvorili dosjei komunističkih tajnih službi, za razliku od istočnonjemačkog Stassija, rumunjskog Securitatea, sovjetskog KGB-a i ostalih tajnih službi koje su, tvrdi Paraga, u bivšem “komunističkom bloku” skrivile smrt 80 do 100 milijuna ljudi, odnosno dvostruko više nego nacisti u drugom svjetskom ratu. Pritom je ustvrdio da se ni Socijalistička radnička partija Stipe Šuvara ne smije pozivati na socijaldemokraciju, jer su njeni lideri bili stupovi staljinizma u Europi.

Kao očiti primjer SDP-ove dvoličnosti Paraga je naveo i postupke saborske zastupnice Željke Antunović koja se deklarira kao katolički vjernik, a istovremeno se, po Paraginom tumačenju, zalaže za mogućnost legalnog pobačaja. Držeći u ruci katekizam Katoličke crkve Paraga je ustvrdio da u njemu piše da se vjernici koji počine ili na bilo koji način zagovaraju pobačaj - ekskomuniciraju iz Crkve.

Na novinsko pitanje nije li ipak riječ samo o Antunovićkinom zalaganju za mogućnost izbora, a ne odobravanju pobačaja, Paraga je rekao da u njezinom slučaju nije riječ o protivljenju zabrani već o promicanju pobačaja.

Ipak, Paraga tvrdi da je neusporedivo veća odgovornost za brojne pobačaje na leđima vladajućeg HDZ-a, koji u svojih devet godina vladanja nije učinio ništa kako bi mladim ljudima osigurao uvjete da osnivaju obitelji, te je zbog toga HDZ nazvao genocidnim.

Ističući stav svoje stranke o pitanju pobačaja Paraga je rekao da se HSP 1861 protivi abortusu i zalaže se za to da državna uprava putem edukacije stanovništva učini napore kako bi broj pobačaja bio što manji, ali ipak smatra da bi zakonska zabrana pobačaja bila preopasna.