OBJAVLJUJEMO INTEGRALNI, AUTORIZIRANI INTERVJU g. DOBROSLAVA PARAGE, PREDSJEDNIKA HSP 1861., ZA GLAS PODRAVINE (KOPRIVNICA), KOJEGA JE UREDNIŠTVO GLASA PODRAVINE CENZURIRALO I OBJAVILO U SKRAĆENOM OBLIKU

TREĆA PROMJENA HRVATSKOG DRUŠTVA NA NAČIN HSP-a - 1861.

STARČEVIĆ STARIJI OD RADIĆA

- HSP - 1861. je jedina istinska vertikala hrvatske nezavisnosti i cjelovitosti. Naš temeljni identitet je pravna i pravedna država, nezavisna i cjelovita Hrvatska u savezu sa cjelovitom BiH, samorazvojno gospodarstvo, poništenje pretvorbe, razvlašćivanje pretvorbenih bogataša, provedba kuponske privatizacije, pravedna denacionalizacija i povrat oduzetog privatnog vlasništva, djelotvorna i jeftina državna uprava, uklanjanje iz državnih i javnih službi nositelja komunističke neoboljševičke i autoritarne ideologije i prakse, sudsku odgovornost naredbodavaca počinjenih zlodjela iz vremena komunizma i samovlasti Franje Tuđmana.

HSP je jedino svjetlo u tmini između dva strateška saveznička bloka - HDZ-a kao čeda bivše SKH-SKJ sa svojim satelitima na jednoj strani i SDP-a kao reformiranih komunista sa svojim satelitima na drugoj strani. HSP je jedini kadar izvesti duhovni i materijalni, politički i gospodarski preokret užasavajućeg stanja u kojem živimo i jesmo.

HSP sa svojim vodstvom ne samo što je afirmirala pravaški program i identitet, već je i branila politička i povijesna prava hrvatskog naroda na najbolji mogući način. Svaka naša procjena pokazala se spasonosnom za Hrvatsku, a svaka negacija naše procjene bila je za Hrvatsku prava katastrofa i noćna mora.

Prvi smo navjestili izlazak iz SFRJ. Prvi smo zahtijevali da se ukine tajna policija, da njeni protagonisti iz bivšeg sustava stanu na optuženičku klupu i da im se zabrani svaki politički rad ili rad u državnim i javnim službama. Prvi smo zagovarali stvaranje antivelikosrpske koalicije nesrpskih naroda, prvi smo se stavili u obranu Hrvatske kao jedna politička stranka kroz organiziranje naših dragovoljaca u postrojbama HOS-a, prvi smo krenuli u obranu tada prve žrtve agresije - Republike Slovenije. Prvi smo i jedini iznijeli spasonosnu i dalekovidnu - jednu istinsku tezu - da se Hrvatska brani na Drini, a ne na Uni. Prvi smo iznijeli neoborivu tezu da se rat ne može završiti na tlu Hrvatske i BiH, već na tlu agresora, bombardiranjem i razoružanjem Srbije. Prvi smo izvršili bojkot izbora 1993.g. zbog nepostojanja višestranačkih izbornih komisija i kontrola. Prvi i jedini smo izgubili u atentatima naše vodeće političke predstavnike i lidere. Prvi smo bili žrtve Tuđmanovih arbitrarnih uhićenja, prvi i jedini smo zahtijevali poništenje kriminalne pretvorbe. Prvi smo započeli internacionalizaciju diktature u RH. Prvi i jedini zagovaramo suživot i ravnopravnost katolicizma i islama, pravoslavlja, judaizma u Hrvatskoj.

- Naš sabor će biti nešto jedinstveno u suvremenoj hrvatskoj političkoj zbilji. Stoga ga najavljujem kao nešto dovoljno važno i značajno. Održati će se 27. veljače o.g. u Zagrebu, pa Vas pozivam da mu i sami budete sudionici i svjedoci kao predstavnici medija.

Naša Starčevićeva izvorna stranka Hrvatska stranka prava bila je dvije godine (1993. - 1995.) zabranjena u Hrvatskoj, a naše je ime poklonjeno putem preregistracije stranke grupi HDZ-ovih kvislinga i satelita koji su kompromitirali ime naše stranke svojim djelovanjima tako da se ime naše stranke danas u suvremenom kontekstu pojavljuje jedino kao dokaz neofašizma u Hrvatskoj, a za to su zaslužni Ante Đapić, (kao lutka na koncu, koju su kao svog satelita potezali) Šeks, Vukojević, Milas, pokojni Šušak i njima slični.

HSP obnovio sam zajedno sa svojim suradnicima 25. velječe 1990. i dao inicijativu za njezinu obnovu kada je bilo jasno da se druge stranke ne usude izaći s programom stvaranja nezavisne hrvatske države. Budući da smo neminovno bili na tragu misli i djela dr.Ante Starčevića, znali smo da je obnova hrvatske države neminovnost, kao i raspad jugoslavenske diktature, u što nisu htjeli vjerovati, niti hadezeovci, niti ostale političke stranke u RH. I budući da smo jedini anticipirali kasniji razvoj događaja, HDZ da bi prikrio svoju zabludu i grešku oko preuređenja Jugoslavije, ukrao je naš program hrvatske državne nezavisnosti, a da bi mu to pošlo za rukom, kako u javnosti ne bi postojala nedoumica oko toga da nije HDZ pretpostavio stvaranje hrvatske države, već Hrvatska stranka prava, odlučili su nas pravno, politički, pa i fizički eliminirati. Jedna od prvih žrtvi tog zločinačkog nauma je ubojstvo Ante Paradžika, i kasnije niza ubojstava dvadeset i osam dužnosnika stranke, moje uhićenje, višegodišnje suđenje i progon u Tuđmanovoj Hrvatskoj.

- U gradu Koprivnici, premda je na vlasti koalicija šest stranaka, u biti, vodi se podzemni rat između HSLS-a i SDP-a kao uzurpatora volje ostalih stranaka i HSP-a - 1861. kao pripadnika bloka ostale četiri stranke, koje žele istinsko i zdravo višestranačje, proklamirano u javnosti, primjeniti i u stvarni život. Ukoliko bi Budišini liberali i Račanovi esdepeovci primjenili ili kane primjeniti recept uzurpacije vlasti u gradu Koprivnici, a zato ima dovoljno indicija ili u ostalim sredinama gdje dobiju izbore, ili nedaj Bože, ukoliko dobiju vlast u RH, jao si ga i hrvatskoj demokraciji i hrvatskom višestranačju.

- Javnosti je sve teže nametnuti jednostranačku vladu, zato nam se sprema trodioba vlasti HDZ-a, HSLS-a i SDP-a, svojevrsni totalitarni pluralizam u kojem će HDZ i dalje vladati, a ove dvije kvazi-oporbene stranke, samo figurirati.

Budiša i Račan su na razgovorima kod Tuđmana odnosno samim svojim pojavljivanjem kod njega dali svoj pristanak za udar na hrvatsko pravosuđe koji se paralelno zbivao. Njih nije brinulo što je Milan Vuković u to vrijeme prebačen sa Vrhovnog na Ustavni sud niti da će na njegovo upražnjeno mjesto na poziciji predsjednika Vrhovnog suda biti doveden zatiratelj ljudskih prava i sudac iz bivših komunističkih političkih procesa, Marijan Ramušćak. Čak, štoviše, Domljan je prije mjesec dana izjavio "da premda su oporbeni zastupnici dali ostavke na članstvo u saborskim odborima, da je to bilo sve samo radi javnosti, a da i dalje primaju plaće kakve su imali dok su sudjelovali u odborima", čime je potvrdio spregu i korumpiranost oporbe u Saboru s HDZ-om.

Mi smo stoga osudili i ponovno osuđujemo ponašanje Budiše i ostalih koju surađuju sa svojim nekadašnjim tamničarima SDP-a, umjesto s istinskom opozicijom kakva je HSP 1861 samo da bi se domogli malo vlasti.

- Naša stranka je u Gradskom poglavarstvu i u Gradskom vijeću vrlo aktivna, tako bi bila i u mnogim drugim općinama i gradovima Županije koprivničko-križevačke i ostalim županijama u Hrvatskoj, da joj nije onemogućeno, premda je na mnogim mjestima znatno prešla izborni prag od 5%, ući u ta vijeća, a to stoga da se ni bi čuo glas istine i da bi HDZ ili kvazi-oporba zadržala ranije pozicije.

O broju članstva u Hrvatskoj, ne bih govorio u uvjetima kada je stranka u ilegali i praktično pod zabranom i bez prava javnosti. Naše brojke su se mogle vidjeti prije šest godina, i to daleko od toga da su bile točne i potpune, ali mi smo za predsjedničkog kandidata i stranačku listu na izborima 1992., kao najradikalniji kritičari, HDZ-a dobili gotovo 400.000 glasova.

- Pitanje oduzimanja naše stranke daleko je prešlo granice naše zemlje, i o njemu je prošle godine 1998. raspravljao i Predstavnički dom američkog Kongresa, te donio Rezoluciju i zahtjev upućen američkoj Vladi za povratak Stranke prava njezinim osnivačima i utemeljiteljima, što je Tuđman spriječio na sjednici VONS-a sa riječima "da radije sankcije Hrvatskoj, nego Paragi Stranka prava."

Đapić je kompromitirao i osramotio stranku kao neofašistički satelit vladajuće stranke, i stoga je njegovo mjesto na optuženičkoj klupi, a ne u hrvatskom Saboru i politici, i za taj svoj zločin morat će odgovarati pred redovnim sudom. Krivotvorio je dokumente, lažno se predstavljao, oduzeo velika i značajna financijska sredstva stranci i nanio ogromnu štetu političkom ugledu i povijesnoj tradiciji Hrvatske stranke prava. Osim toga, krivotvorio je volju birača koji su 1992.godine podržali Hrvatsku stranku prava radi pobjede nad HDZ-om, a ne da Stranka prava bude satelit i služavka HDZ-a.

Na saboru stranke bit će predložena odluka, koja vjerujem da će biti sto posto i usvojena - da se idući mjesec uputi tužba Europskom sudu za ljudska prava u vezi povrede Međunarodnih paktova, i ustava i zakona RH, povodom oduzimanja Hrvatske stranke prava od njezinih osnivača i ovlaštenih osoba za predstavljanje i zastupanje, te oduzimanja parlamentarnog statusa ovoj stranci 1993.godine, zbog čega je dovedena u potpuno neravnopravan status, i medijski i financijski, u odnosu na ostale protivnike, suparnike i neprijatelje.

- Revizija pretvorbe znači potpisati HDZ-ov zločin pljačke tisućljeća. To kani učiniti SDP i oporbena šestorka. Mi jedini želimo mačem pravde ovoj uzurpaciji stati u kraj, i to poništenjem privatizacije, zatim kazniti odgovorne krivce putem suda najvišim zatvorskim kaznama, te imovinu ponovno nacionalizirati i podijeliti je hrvatskim građanima, zaposlenima, umirovljenicima i onima koji čekaju posao, u vrijednosti između 40 i 60.000 DEM, putem vaučera, pa neka oni tada pod jednakim uvjetima mogu ući u utakmicu na tržištu rada i kapitala.

- Nismo sa šestorkom, jer oni imaju svog kormilara - SDP, kojem smo u jednom trenutku htjeli zaboraviti prošlost, ali nam drugovi Tomac i ostali nisu dopustili da popustimo amneziji kada je u pitanju Savez komunista, tj. današnji SDP. To je stranka nereformiranih komunista koji zapravo nisu raskrstili sa svojom prošlošću, koji su zadržali imovinu SKJ. Danas su najbogatija i najorganiziranija politička stranka bivših komunista, koji nemaju pravo da se zovu socijaldemokrati, naprosto zato što socijaldemokratska tradicija u Europi i svijetu nije boljševička već je antiboljševička i antikomunistička.

Prema tome, oni ne samo da su zadržali imovinu, kao direktni sljednici bivše Komunističke partije, već slave obljetnice te bivše partije. Nedavno u Anin dolu prigodom 61. obljetnice osnutka KPH služili su se simbolikom i rječnikom bivših komunista, a zapravo Hrvatskoj ne treba i biti će potpuna katastrofa povratak Titoista na vlast.

Bezuspješno smo pokušali druga Tomca spriječiti u njegovoj raboti da radi iza leđa građana Zagreba, kako bi izvršio krivotvorenje izbornih rezultata i predao oporbenu vlast u Zagrebu u ruke Canjuge i HDZ-ovih drugova, i prije nego što je ta vlast bila konstituirana, i predata oporbenoj sedmorici. Tomac je dakle napisao pismo Vijeću Europe da primi Hrvatsku u tu organizaciju bez obzira na nepotvrđivanje izbora zagrebačkog gradonačelnika nakon što je unaprijed šaljući to pismo Vijeću Europe krivotvorio volju ostale šestorice, u toj sedmorki naknadno je zahtjevao suglasnost za svoj jednostrani postupak. Međutim, Mesić, Gotovac, Tomčić samo su klimali kao pravi klimavci glavom dok sam se jedino ja tome suprostavio. Stoga me je Tomac skupa sa strankom isključio iz oporbene sedmorke, a i zbog prigovora da je to koalicija fašista i komunista, premda, mislim, da je Stranka prava 1861 jedina istinska demokratska stranka u ovoj zemlji.

- HDZ neće sići sa vlasti dokle god se ne deblokira medijski i zakonski HSP 1861, dok ne bude imala mogućnost javno nastupiti putem televizije u predizbornom i izbornom razdoblju. Dok se to ne dogodi, u Hrvatskoj se ništa neće promijeniti, samo će croboljševike zamijeniti juboljševici, odnosno, HDZ je instalirao toliko svojih satelita u oporbenim strankama (Herak, Budiša, Račan, Šlaus i dr.), da će formirati ili koalicijsku vladu, ili će i bez formalnog sudjelovanja u vladi, putem instituta predsjednika republike ili sudova, i od privrede oduzetog kapitala u svojim rukama, praktično upravljati i naređivati toj vladi, koja će poslušno provoditi volju krupnoga pljačkaškog kapitala u Hrvatskoj u rukama HDZ-a.

- Mi želimo surađivati sa svim strankama u Hrvatskoj koje su za istinsku smjenu postojećeg stanja i koji su za kažnjavanje odgovornih za ovo stanje u Hrvatskoj, ali tražimo da se SDP jasno odredi i osudi svoje razdoblje komunističke strahovlade, da ukloni iz svojih redova protagoniste totalitarne ideologije i represije u Hrvatskoj (Tomac, Crkvenac, Bilandžić, Grubiša), te da raskrsti sa nasljeđem titoizma, da pristane na otvaranje sudskih istraga protiv odgovornih za zločine komunističke strahovlade i vrati imovinu SKH Hrvatskoj državi, kako bi ona pravedno raspodjelila tu imovinu i vratila je onima kojima pripada, a to je hrvatskim građanima, pogotovo onim najugroženijim i pogotovo onima koji su najviše stradali od komunističkog totalitarizma, od njegovih eksproprijacija, konfiskacija i nacionalizacija.

HSP - 1861. zagovara društvo etičkih i moralnih načela i nemože prihvaćati stavove onih koji stavljaju kao vrhunsko načelo vlast i profit po svaku cijenu.

(Glas Podravine: 26. 2. 1999.