Poslano uredništvu “Nacionala”, 19. 3. 1999.

Ivica Primorac je dva dana prije ubojstva Blaža Kraljevića i osam suboraca napustio HOS

U tjedniku “Nacional” br. 174. od 17. ožujka o.g. na strani 17. objavljen je životopis šefa svih hrvatskih obavještajnih službi u BiH Ivici Primorcu.

Molimo uredništvo “Nacionala” da objavi u smislu članka 31 Zakona o javnom informiranju ispravak netočnog navoda u životopisu Ivice Primorca, šefa svih obavještajnih službi u BiH. Naime, navedeno je da je Ivica Primorac “na početku rata u susjednoj državi pripadao HOS-u, nakon likvidacije generala Blaža Kraljevića i osmorice suboraca, Primorac prelazi u HVO”.

Podatak da je Ivica Primorac bio u HOS-u nakon likvidacije generala Blaža Kraljevića i osmorice suboraca HOS-a prešao u HVO ne odgovara istini. Ivica Primorac napustio je postrojbe HOS-a ranije, odnosno za života generala Blaža Kraljevića. Ivica Primorac je dva dana prije ubojstva Blaža Kraljevića i osam suboraca napustio HOS, učinio je podvalu HSP-u i Dobroslavu Paragi. Blaž Kraljević je dva dana prije pogibije nazvao Dobroslava Paragu u Zagreb i pitao da li je Ivica Primorac došao u Zagreb i da li je još u Zagrebu. Na iznenađenje g. Parage, Primorac nije došao na nikakav razgovor, već smo kasnije doznali da je Primorac otišao na dogovor k Mati Bobanu u Grude, vjerojatno radi dogovora o akciji protiv Blaža Kraljevića i njegove pratnje. Primorac je otuđio svu dokumentaciju o HOS-u. Nestale su kompjutorske diskete sa podacima HOS-a, pa takav postupak daje osnovanu sumnju da je upravo Ivica Primorac bio jedan od organizatora za ubojstvo generala Blaža Kraljevića i osam suboraca, zbog čega vrlo brzo postaje zamjenik načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Dobro je citirati osmrtnicu koja je objavljena u Slobodnoj Dalmaciji od 15. kolovoza 1992. godine, mučenicima Kruševske tragedije od obitelji pokojnog Blaža Kraljevića, o tom nečasnom “vojvodi Primorcu” koja glasi “Boreći se za svoje položaje, vlastodršci se dogovoriše da vas smaknu. Nađoše Judu iz Tihaljine koji Vas izda.”

Dakle, istina je, da je Ivica Primorac neočekivano brzo napredovao zbog toga što je bio jedan od mnogih učesnika nečasnog djela ubojstva Blaža Kraljevića i njegovih suboraca HOS-a. To pak dalje govori da on nije bio istinski HOS-ovac, već je radio upravo suprotno na uništenju HOS-a. S ovim ispravkom želimo informirati javnost istinito, kako ne bi javnost bila prevarena. Dakako, ratni zločin nad generalom Blažom Kraljevićem i osmoricom njegovih suradnika biti će predmet Haaškog suda, kaže se na kraju demantija kojega je u ime Ureda za odnose s javnošću potpisao Dragutin Horvat.