Poslano sredstvima javnog priopćavanja, 19. 3. 1999.

Ne vjerujte Tomcu i njegovom SDP-u niti onda kada vam nose darove

Učešćem prof. dr. Zdravka Tomca na OTV-u “2 u 9” pokazalo se je njegovo floskuliranje i dvoličnost njegove politike.

Katastrofalno je bilo slušati izlaganje dr. Tomca o podjeli BiH i predaji Bosanske Posavine. Naime, Zdravko Tomac je za podjelu Bosne okrivio pokojnog Matu Bobana, izložio je neistinu, da je podjela učinjena u dogovoru Boban - Karadžić, to je neistina. Istina je, da je dr. Franjo Tuđman bio inicijator i djelitelj BiH skupa sa Slobodanom Miloševićem. Podjela BiH je izvršena 1991. godine u Karađorđevu sporazumom i dogovorom Tuđman - Milošević. Mate Boban nije imao nikakve ovlasti bilo što potpisati ili dogovoriti bez odobrenja ili naredbe iz Pantovčaka. Dakle, Tomac obmanjuje javnost i krivicu prebacuje na mrtvoga Matu Bobana što je u stvari njemu i svojstveno, provlačeći svoju “crvenu nit” gdje je god moguće, a uvlači se pod krilo režima, jer tamo vidi svoju zaštitu u vlasti i materijalnoj koristi.

Dakako, Tomac ne želi javnosti odgovoriti kako je došlo do predaje Bosanske Posavine Miloševiću, odnosno Karadžiću iako je u to vrijeme bio podpredsjednik Vlade RH i mnoge su mu stvari iz tog vremena dobro poznate, pa tako i predaja Bosanske Posavine. Danas je javnosti dosta ratnih zbivanja u obrambenom ratu poznato pod imenom “dogovornog rata” u nekim mjestima, što zabrinjava narod i ratne invalide. Ratne teškoće i neuspjesi počeli su se nizati jedan za drugim dolaskom UDBA-ša i KOS-ovaca na ratišta, počela su ubojstva iza leđa i mnoge druge ratne nepogode. Tomac takvu rabotu ne želi prepoznati, odriče se svake istine i uporno odbija dio svoje odgovornosti. Kao potpredsjednik Vlade sve želi prebaciti u nekakvu lažnu povijest.

Tomac ipak osjeća odgovornost prema BiH, pogotovu u pogledu svoje cik - cak politike diktirane iz Pantovčaka, pa sada želi svoju lošu politiku opravdati zbog čega se nameće Mostaru i njegovim vlastodršcima iz službe KOS-a, da ne popuste i da zadrže vlast jugonostalgičarskog tipa koja će omogućiti provedbu vladavine jugodiktature, nadajući se da će komunisti svoju dosadašnju vladavinu još bolje učvrstiti u sprezi s HDZ-om.

Na pitanje “kako vidi ubojstvo Ante Paradžika, Blaža Kraljevića, Mire Barešića i mnogih drugih”, Tomac je vješto prešutio, kao da se to nije niti dogodilo, što je učinio i njegov partijski šef Ivica Račan u prethodnoj emisiji. Niti jedan od njih u spomenutim slučajevima nije rekao niti jedne jedine riječi. Moglo bi se zaključiti da su oni osobe koje to ne zanima ili pak da su to i očekivali, kao svoj glavni zgoditak. No, neka obadva znaju da je to ratni zločin i da tu nema zaborava - zastare.

Tomac je spomenuo, da je u Zagrebu bio postavljen nekakav top. Poznato je na koji je top Tomac mislio, svaka obrana grada od UDB-e i KOS-a njemu je smetala, a nisu mu smetali bezbrojni topovi koji su kružili po Zagrebu pod vodstvom UDB-e i KOS-a.

Ne vjerujte Tomcu i njegovom SDP-u niti onda kada vam nose darove, jer će oni svaki dar mnogostruko naplatiti, kaže se na kraju priopćenja kojega je u ime Ureda za odnose s javnošću potpisao Dragutin Horvat.