Poslano sredstvima javnog priopćavanja: 31. 3. 1999.

PODRŠKA BOMBARDIRANJU KRNJE JUGOSLAVIJE I KRITIKA HRVATSKOJ DEMOKRATSKOJ ZAJEDNICI

HSP-1861. bezrezervno podržava SAD i NATO koji su vojnom akcijom “Odlučna snaga” snažno i odlučno krenuli u slamanje velikosrpskog režima diktatora Slobodana Miloševića.

Podupiremo antivelikosrpski savez zapadne alijanse na čelu sa Sjedinjneim Državama i ističemo ispravnost naše pravaške politike koja je takav savez stvarala ’90/’91 na nivou demokratske oporbe Slovenije, Bugarske, Albanije, Makedonije, Kosova, BiH te Hrvatske, a na početku velikosrpske agresije na HR i BiH stvorila vojni antivelikosrpski savez sa Bošnjacima u Hrvatskim obrambenim snagama (HOS).

Kritiziramo suzdržani stav Hrvatske dmokratske zajednice (HDZ) u svezi zračnog bombardiranja takozvane “SRJ” od strane NATO-saveza izrečenog na PRESS-konferenciji 26. ožujka ov.g. iz usta glasnogovornika Ropuša, koji je “upozorio na to da u Hrvatskoj ne bi trebalo biti euforije (zbog trenutnog bombardiranja Srbije od strane NATO-a) jer joj je u interesu da se stanje što prije stabilizira”. Isto tako je više nego sebičan, dvoličan i sramotan stav kako bombardiranje Srbije ugrožava ovogodišnju turističku sezonu, a pokazuje usko gledanje vladajuće stranke predsjednika Republike Tuđmana, koja nije u stanju vidjeti dalekovidne koristi od pacificiranja Srbije. Slamanje vojne mašinerije Miloševićevog režima stvara uvjete za slijedećih 100 mirnih turističkih sezona u “maloj zemlji za veliki odmor”.

Stav HDZ-BiH o bombardiranju Jugoslavije na crti je politike s Pantovčaka kojom se obmanjuje javnost tvrdnjom kako bombardiranje vojnih ciljeva u Srbiji daje Dedinju povod za agresivno ponašanje prema našoj Republici. Takav stav HDZ-a, pa i onog iz BiH nije točan, jer povod srbijanskoj teritorijalnoj ekspanziji leži u velikosrpskom memorandumu “Načertanije” iz 1844. godine o smjernicama srbijanske vanjske politike kojom se definiralo teritorijalno širenje srbijanske države na račun njenih susjeda.

Podržavamo legalnu i legitimnu samoobranu i međunarodno pravo obrane ljudskih prava albanske većine Kosova, te međunarodno pravo albanskog naroda s Kosova na samoopredjeljenje. S tim u vezi, barem kao vodeća i jedina nezavisna i konzistentna oporbena stranka u Hrvatskoj priznajemo nezavisnu Republiku Kosovo. HDZ je imao stav kako je Kosovo unutarnja stvar Srbije, a demokratski svijet danas pokazuje kako Kosovo nije unutarnja stvar Srbije. Veliku Srbiju smatramo passe, isto kao što je politika podjele BiH između Pantovčaka i Dedinja gotova stvar ako NATO bude išao do kraja odnosno do kapitulacije takozvane “SRJ”, stoji na kraju priopćenja HSP 1861 kojeg je u ime Ureda za odnose s javnošću potpisao Goran Jurišić.