Novi list: 10. 4. 1999.

PREDSJEDNIK HSP-a 1861 PIŠE PISMO BRITANSKOM MINISTRU VANJSKIH POSLOVA ROBINU COOKU

Paraga: Objavite podatke o bogatstvu dinastije Tuđman

ZAGREB - Upravo pišem Robinu Cooku, ministru vanjskih poslova Velike Britanije, i pozivam ga da u interesu demokracije u Hrvatskoj objavi i podatke o bogatstvu dinastije Tuđman, priopćio je Dobroslav Paraga predsjednik HSP 1861 na konferenciji, ponukan Cookovom izjavom o bankovnim računima obitelji Milošević. Ako su Miloševićevi suvlasnici “Trepče”, čega su sve vlasnici i suvlasnici Tuđmanovi, zapitao se Paraga, podsjećajući na prošlogodišnji izvještaj Kongresa u kojem se barata s podatkom da obitelj Tuđman raspolaže imovinom vrijednom milijardu dolara.

“Milošević je očigledno zbog vlasti i svojeg ogromnog bogatstva spreman žrtvovati državu, a mi smo suočeni sa sličnim fenomenom. Tuđman je u stanju zapaliti Hrvatsku radi istih stvari”, uvjeren je Paraga, optužujući hrvatsku oporbu kako ništa ne poduzima u raskrinkavanju kriminalnog bogaćenja predsjednika i njegove porodice. U tom je kontekstu naglasio da ni Budišinom prijedlogu političke platforme za djelovanje oporbene šestorke nema ni govora o suzbijanju korupcije u vrhovima hrvatske vlasti. Taj prijedlog je Paraga ocijenio isključivo kao odgovor oporbe na mogućnost da im američka administracija, zbog njihove nesposobnosti, uskrati podršku i ponovno se prikloni takozvanoj liberalnoj struji HDZ-a na čelu s Matom Granićem.

Još je na jednu sličnost Hrvatske i Srbije upozorio Paraga - na indokrinaciju stanovništva koju provodi državna televizija. “Ne čudi što na HTV-u nije zabilježen zahtjev NATO pakta za šest sati programa na srpskoj televiziji, jer bi nešto takvo moglo uskoro biti zatraženo i od HTV-a. Možda pred naredne izbore,” prognozirao je Paraga zadovoljavajući se i s jednim satom programa u kojem bi Zapad prezentirao istinu o vladavini HDZ-a.

Predsjednik HSP 1861 je ponovno kritizirao pasivnost hrvatskih vlasti prema kosovskoj krizi i naglasio kako se na taj način “razbojniku drže ljestve”. “Znakovito je da su Velika Britanija i Francuska, u prošlosti veliki saveznici Srbije, prije dignuli ruke od Miloševića nego Tuđman. No, bombardiranjem mostova na Dunavu između Hrvatske i Srbije Tuđman je upozoren da mu se neće tolerirati opskrba gorivom srpskih tenkova, ako su mu već progledali kroz prste dok je dostavljao benzin Karadžiću,” zaključio je Paraga.