Novi list: 16. 4. 1999.

PREDSJEDNIK HSP-a 1861 NA KOFERENCIJI ZA NOVINARE

Paraga: I Račan mora u Haag

ZAGREB - Ivica Račan snosi ogromnu odgovornost za zločine počinjene u BiH, kazao je Dobroslav Paraga predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak. Paraga je naglasio kako ima saznanja iz samog vrha SDP-a da je predsjednik Tuđman obavještavao Ivicu Račana o svojim sastancima sa Slobodanom Miloševićem, te se stoga može zaključiti da je Račan znao za planiranje podjele Bosne i Hercegovine. Račan bi se, uz Tuđmana, trebao naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za obmanu i prijevaru Hrvata u BiH, kazao je Paraga.

Predsjednik HSP-a 1861 osvrnuo se i na članak objavljen u New York Timesu u kojemu se tvrdi da je u Haagu pokrenuta istraga protiv Franje Tuđmana, što je, kako kaže, potvrda odgovornosti najvišeg hrvatskog državnog vrha za rat u BiH. Optužio je oporbene stranke da su i sad dokazale kako su samo ogranci HDZ-a jer do današnjeg dana nisu reagirale na spomenuti članak. Po njegovom mišljenu sud u Haagu je sada opravdao svoje postojanje, budući da je i osmišljen radi organiziranja suđenja onima “koji ionako nikad ne bi sudili sami sebi”.

Paraga je doveo u vezu napade na Jugoslaviju, najave o početku suđenja Miloševiću, početak suđenja Dariju Kordiću, bivšem predsjedniku HDZ BiH i informacije o trajanju istrage protiv Tuđmana, te ustvrdio da se sad plaća račun za rat u Bosni. Kordiću se, zaključuje Paraga, nudi doduše častan izlaz iz ove situacije, a to je da on jednostavno kaže koja je stvarno bila njegova uloga u BiH, te da otkrije svog narebodavca.

- Dok je Milošević bio nedirnut Tuđman je bio siguran. Tako je bilo sve do prošlog ljeta kada je američki Kongres donio odluku da sve dokumente koje ima CIA i druge vladine službe SAD-a u dosjeu Slobodana Miloševića izruči Sudu u Haagu. Jedini smo mi od oporbenih stranaka prepoznali da će se u tom slučaju Tuđman naći kao suoptužen jer je dosje Miloševića barem polovicom i dosje Tuđmana - kazao je Paraga.