DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861.

 

Obračun vlasti s neistomišljenicima

 

ZAGREB – Serija nasilja nad našon strankom očito se nastavlja. Ovo je posljednje u nizu od gotovo 30 političkih ubojstava nad dužnosnicima HSP-a za koja nitko nije odgovarao na hrvatskim sudovima, kazao je Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861., na jučerašnjoj konferenciji za novinare, misleći pritom na prošlotjedno ubojstvo Katice Lanciotti u Rijeci, inače aktivne djelatnice HSP-a 1861. Upozorio je na činjenicu da istraga o njenom ubojstvu nije dala nikakve rezultate, a kaznena prijava podignuta je protiv nepoznatog počinitelja, što daje povoda sumnji da ubojstvo ima političku pozadinu. Paraga će tražiti od londonskog AI-a da se uključi u istragu, a obratit će se i vladama Njemačke, kao predsjedateljici EU-a, i SAD-a. Potkrepljujući svoje tvrdnje o obračunu vlasti s političkim protivnicima, ukazao je i na nedavni napad na Ivana Tolića, potpredsjednika Sindikata strojovođa. Tolić nije slučajno “lupljen po glavi”, kazao je Paraga, jer kad bi se svi sindikati udružili i prometno blokirali Hrvatsku, bila bi to situacija kad svaka vlast može pasti. Komentirajući upad jugoslavenske vojske u demilitariziranu zonu na Prevlaci, Paraga je nezadovoljan nereagiranjem Tuđmana, a Penićeve izjave da je granica izvan svake opasnosti nazvao je neistinama.

- Neshvatljivo je da Tuđman u ovakvim trenucima zove jugoslavenskog veleposlanika Kneževića na Pantovčak i ograđuje se od izjava Mate Granića koji je osudio upad jugovojske. Sve to ukazuje da je Tuđman pristao na zamjenu teritorija u kojoj bi Hrvatska, ustupajući Prevlaku, dobila Popovo polje u dubrovačkom zaleđu, kazao je Paraga.

Paraga nije ostao dužan ni hrvatskoj oporbi, optuživši Račana da je njegov SKH 1990. godine razoružao TO, ali je ipak HDZ 1991. učinio još više štete dopustivši JNA da to isto oružje iznese iz Hrvatske.

 

(Novi list: 30. travnja i 1. svibnja 1999.)