INTERVJU: DOBROSLAV PARAGA, predsjednik HSP-a 1861., tvrdi: Na osnovu (i) moje kaznene prijave za ratne zločine

Sud u Haagu pokrenuo istragu protiv Tuđmana

Nada AL ISSA

PARAGA: Još 1997., nakon što sam poslao svoju kaznenu prijavu, drugi čovjek Haškog suda, zamjenik glavne tužiteljice Louise Arbour, Graham Blewit rekao mi je da je moja prijava uzeta u postupak, a nedavno mi je potvrđeno (iz Haaga) da istraga protiv Tuđmana traje. Ja to znam već duže vrijeme a odlučio sam s tim izaći u javnost nakon što je to objavio i "New York Times", poslije čega sam čekao skoro tjedan dana da reagira Predsjednikov ured, no kako oni šute, odlučio sam obavijestiti javnost, da se vodi istraga protiv hrvatskog predsjednika zbog suagresije na BiH. Ja sam više puta kontaktirao s haškim istražiteljima, za što, također, imam i pismene potvrde, samo što ta pisma nije dopušteno javno objaviti, jer haški istražitelji ne objavljuju čak ni kada se protiv nekoga podigne optužnica, i zato smatram da je ovo o istrazi protiv Tuđmana presedan, da tako nešto procuri u javnost baš u slučaju hrvatskog predsjednika, jer je netko smatrao da je to potrebno. A, to je doista presedan, jer, npr. u slučaju Kordić, sadržaj optužnice saznao se tek kada mu je počelo suđenje, a tereti ga se za ono čega se na Pantovčaku (Tuđmanova rezidencija) najviše boje: da Kordić zna detalje dogovora Tuđman-Milošević iz Karađorđeva o podjeli BiH! To je ključno pitanje, jer zločini su se dogodili u provedbi toga scenarija.

Podjela Bosne, logori

PARAGA: Naveo sam dugotrajno planiranje, pripremanje i provedbu plana o podjeli BiH, oružanom intervencijom, da bi se dokinulo njezino postojanje i njezini dijelovi pripojili RH, odnosno Srbiji, i da bi se, zbog toga istovremeno izvršilo preseljavanje stanovništva. Možda je najvažniji dio kaznene prijave, koji se odnosi na pripremu agresije, uz Tuđmanove sastanke s Miloševićem u Karađorđevu i jedan pismeni dokument, potpisan u Grudama 12.11.1991. godine pred proglašenje Hrvatske zajednice "Herceg-Bosne", gdje se najviše spominju Boban i Kordić, i taj dokument se sada koristi i u Haagu protiv Kordića. Taj dokument dokazuje Tuđmanovo pokroviteljstvo nad stvaranjem te Zajednice, jer se Kordić i Boban pozivaju na sastanak s Tuđmanom u Zagrebu (lipanj 1991.), kada im je dao "zadatak" da osnuju Hrvatsku zajednicu koju će kasnije pripojiti RH (o čemu je Ljiljan već pisao), iz čega je jasno što se planiralo s BiH!

PARAGA: Da, za sve to priložio sam i dokaze. Uz Tuđmana, na tu listu stavio sam i kaznene prijave protiv Gojka Šuška, Mladena Naletilića Tute, Brune Stojića, predsjednika HDZ-a Mostar, Valentina Ćorića, tada ministra unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, te generala HVO-a Ivana Andabaka, koji je, koliko ja znam, pobjegao u Paragvaj, nakon što je Tuta lani u 12. mjesecu na Zagrebačkom okružnom sudu podsjetio da je Andabak bio i dozapovjednik njegove Kažnjeničke bojne.

PARAGA: Da, jer se boji ako Milošević zbog Bosne ili sad Kosova, ode u Haag, da će uskoro i on, zbog njegove povezanosti s Miloševićem oko podjele BiH, jer trebate znati da je Tuđman, sada, nakon što NATO bombardira Miloševića, ostao sam, u strahu i osjećaju da pravda pokucava i na njegova vrata, da bi mu se podjela BiH mogla sada obiti o glavu.

PARAGA: Čak i da nije znao sve detalje, logori sigurno nisu osnovani bez njegovog znanja. A, zločin je i ne spriječiti neko zlo, ako za njega znate.

PARAGA: Pa, vidite da se već vodi istraga protiv samog predsjednika, pa bi onda i Šušak neminovno došao pod udar istrage. A, i Kordić ako kaže istinu doveo bi Šuška, a može dovesti i Tuđmana u Haag, jer on (Kordić) nije ni o čemu odlučivao, već je provodio naredbe prve dvojice. Tužitelj je rekao da bi se i Mate Boban našao u Haagu da je živ, što znači da se ide od najviših razina i dužnosnika, bez pardona.

Optužba i za Ahmiće

PARAGA: Ako kaže istinu, koja bi njemu išla u prilog, onda sigurno bi! Jer, Kordić ni po svom značenju, ni po svojoj poziciji nije bio na mjestu gdje se odlučivalo o podjeli BiH, već je samo to provodio po zapovijedi iz Zagreba i, sve ono što uz to ide - zločine, protjerivanje Bošnjaka i sl. Ne smije se pritom zaboraviti da je ulog, uzimanje teritorija BiH, veći od svih Tuđmanovih i Miloševićevih nesporazuma, pa su zajedno i zločine počinili, dijeleći BiH.

PARAGA: Pa, očito jest, jer sam potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks je rekao da će, ako se okrive Tuta i Štela, biti kriv i Tuđman, da oni "dovode" praktično Tuđmana u Haag. Jer svi su oni primali naredbe i zapovijedi od svog Vrhovnika i vrhovnog zapovjednika, pa je Tuđman svakako kriv po zapovjednoj odgovornosti.

PARAGA: Pa, vidite, na suđenju Blaškiću moglo se čuti da su specijalnim policijskim postrojbama HVO-a zapovijedi izdavali Bruno Stojić i Valentin Ćorić, što je Blaškić morao reći, jer je shvatio da mora govoriti istinu ako hoće pokušati sebe spasiti, da ne bi bio proglašen krivim i za ono za što nije kriv. Blaškić je očito za tri godine u haškoj ćeliji shvatio da je on bio pokusni kunić, da je njega bilo najlakše žrtvovati, jer se smatralo da je najmanje u sve umiješan, a da su krivci drugi, koje je trebalo zaštititi. No, Blaškić se mora braniti, pa zato mora i otkriti istinu, braneći sebe a prave krivce privesti pravdi. Jer, zašto bi onaj tko je pobio sto ili više Ijudi u Ahmićima, mirno sjedio u Neumu ili bio ministar u Ministarskom vijeću Federacije, a Blaškić sam sjedio u Haagu. Prema tome, Ćorić je umiješan, a to dokazuje što sada ucjenjuje i kidnapira novinare i prijeti im što su nešto napisali o njemu. No, prema onome što se može saznati s Blaškićeva suđenja, Ćorićevo ime je glavno ime za tzv specijalne postrojbe, uključujući i zloglasne "Džokere". Uostalom, u tom krugu treba tražiti i odgovome za ubojstvo generala HOS-a Blaža Kraljevića, kojemu je jedini grijeh bio što je bio glavna zapreka HDZ-u i HVO-u u podjeli BiH, i što je rekao da je njemu Glavni stožer u Sarajevu, a ne u Grudama ili Zagrebu. Zapravo, koliko ja znam, Kraljevića je ubio Tuta, odnosno njegova Kažnjenička bojna, ali i Tuta se sada na suđenju u Zagrebu brani da nije on dobio zapovijedi da ga ubije, već general HVO-a Ivan Andabak, tada Tutin zamjenik, da je naredba došla iz Zagreba i to od osobe koja se sada nalazi u Londonu, ali nije rekao tko je to u 12. mjesecu 1998. godine, kada je tu izjavu dao u Županijskom sudu u Zagrebu, bio u Londonu, no moguće je, da je to bila i "patka" pa da taj netko nije bio u Londonu, već na Pantovčaku (Tuđmanova rezidencija), ali je prokazao svog zamjenika, nakon čega je Andabak navrat-nanos pobjegao iz zemlje. A moguće da je ono s Londonom bila Tutina patka osobito nakon što je ovih dana uputio pismo Tuđmanu, u kojemu mu se ulaguje govoreći da je sve oprostio njegovom sinu Miroslavu Tuđmanu, zato što mu je sin, ali i prijeti da drugima neće oprostiti svoju sadašnju hudu sudbinu.

PARAGA: Svakako, njegova odgovornost je u unaprijed smišljenom scenariju kojim će se provesti plan o "nestanku" Bosne, a Ahmići su jedan dio toga scenarija. Provedba toga plana i scenarija počela je nakon što je BiH međunarodno priznata pa je to zločin protiv međunarodnog prava i mira, pa tu mora biti i kaznene odgovornosti.

PARAGA: Da, jer me je Tuđmanova propaganda krivo tumačila. Ja sam govorio da Hrvatska i BiH moraju ostati zajedno, ne znajući još tada, uoči raspada SFRJ, kako će završiti raspad Jugoslavije i kako će pojedine države biti priznate, pa da Srbija ne pređe Drinu, da Bosna bude do Drine, da se BiH brani na Drini i da to zajedno rade i Hrvatska i Bosna.

PARAGA: Zato što sam već dugo siguran da je značajan dio Miloševićevog dosjea zapravo i Tuđmanov dosje!!! Jer, kada se vratimo u nedavnu prošlost i pogledamo odakle Miloševiću tolika sigurnost u provedbi njegove agresije, onda se vidi da značajan dio te sigurnosti otpada na hrvatsko vodstvo, da je Milošević imao oslonac upravo u tom "povijesnom" sporazumu s Tuđmanom u Karađorđevu, na osnovu kojeg je tako bezobzirno nastupio prema BiH. A, i sam Tuđman je zagovarao taj sporazum i dogovor, čak ga nije ni krio, jer ga je, prema knjizi Warena Zimmermana "Izvori jedne katastrofe", čak ponovio, prepričao ganutom Zimmermanu i uvjeravao ga kako on Miloševiću vjeruje. I sve ono što se događalo u BiH bilo bi nerazumljivo kada se ne bi znalo da je sve to rezultat prethodnog dogovora. To potvrđuje i današnja "obezglavljenost" Tuđmana što Miloševiću bombe padaju na glavu. Pa, zar Tuđman, prije tri mjeseca, nije htio pucati po SFOR-u u Martinbrodu, i izazivati još u 12. mjesecu na Hrvatsku ono što se sada događa u SRJ, možda ne u tim razmjerima, ali tko zna, možda bi ga do sada već priveli. Tuđman još nije dao nijednu izjavu o napadu NATO-a na SRJ, što samo znači da je doista "obezglavljen". A, ne treba zaboraviti da su samo još prije tri-četiri tjedna u Zagrebu očijukali s Jelavićem o "trećem entitetu" u BiH, u čemu je Tuđmanu pomagala i njegova naručena oporba, Tomac, Račan i Budiša, znači sve do jučer očijukali su s trodiobom BiH! Budiša i Tomac su čak odlazili u Mostar da bi s Jelavićem dogovarali "treći entitet", jer su računali, da je u jeku kosovske krize, opet došao na dnevni red nestanak BiH, jer ako Milošević bude izgubio Kosovo, dobio bi, računa se - Republiku Srpsku, a onda bi se "treći entitet", jasno, priključio RH. Jer Budiša, Tomac i Račan razgovaraju s Jelavićem, kao da ne znaju da se svi Jelavićevi konci povlače u Predsjedničkim dvorima, pa zapravo razgovaraju s Tuđmanom, preko Jelavića.

Bolešću protiv Haaga

PARAGA: Morao je. Vjerovatno je dobio na znanje već tada da će Zapad ići vojno protiv Miloševića, i da se neće dopustiti nikakve ratne igre, nova etnička čišenja, pa ni podjela BiH. Mislim da je to Tuđmanu najveći šok od kada je na vlasti, da će se ovdje vojno djelovati od Zapada, i to, upravo protiv koncepcije koju je on stalno podupirao s Miloševićem. A, nije nemoguće da je Gelbard zaprijetio Tuđmanu da će proći isto tako kao sada Milošević ako dirne Bosnu, dao mu na znanje da neće biti nikakvih kompenzacija u BiH za Kosovo. No, Tuđman još može RH dovesti u izolaciju jer on ima samoubilačke nagone, nije slučajno da Tuđman ima istu situaciju u svojim precima kao i Milošević, jer je i njegov (Tuđmanov) otac ubio sebe i svoju ženu, Tuđmanovu maćehu, a kod Miloševića je isto poznata stvar da su mu se roditelji ubili, pa je Tuđman, poput Miloševića, za svoju moć, da bi ostao na vlasti, spreman žrtvovati cijelu Hrvatsku. Zato NATO jako mora paziti na RH, da mu ne zabije nož u leđa npr. vojnim savezom s Rusijom.

PARAGA: Ovo što ću vam sada reći, spreman sam dokazati i na sudu, jer imam dokaze da je Tuđman nakon povratka iz Karađorđeva i Tikveša, to je ožujak, travanj 1991. godine vodstvo HDZ-a upoznao o dogovoru s Miloševićem i da će se on ostvariti preko Bosne. Ali, o planu podjeIi BiH s Miloševićem, Tuđman je obavijestio do u detalje i Ivicu Račana, kojeg je pozvao sebi samo nekoliko dana kasnije, nakon što je o razgovorima obavijestio najuže vodstvo HDZ-a. A, Račan, ne samo da se nije suprotstavio, nego je prešutno to i podržao. Samo je hrvatskom ambasadoru u UN-u Mariju Nobilu izletjelo, kada je u izjavi londonskom Timesu od 12.7.1991. godine potvrdio, "kako je doista došlo do tajnih razgovora između RH i Srbije o podjeli BiH između RH i Srbije i stvaranjem islamske tampon zone među njima", i da su Tuđman i Milošević "o toj nagodbi raspravljali u najmanje dva susreta". Zapravo, Račan je saveznik HDZ-a, jer je znao, direktno od Tuđmana, za planiranje o podjeli BiH, a šutio je, zato bi se i on, uz Tuđmana, trebao naći na optuženičkoj klupi i odgovarati za obmanu i prijevaru Hrvata u BiH. Za te tvrdnje, da je Račan sve od početka znao, imam potvrde iz samog vrha SDP-a. To dokazuje da su tzv oporbene stranke samo ogranci HDZ-a, što dokazuje i najnoviji slučaj pisanja New York Timesa o haškoj istrazi protiv Tuđmana, nitko od te tzv. oporbe nije reagirao, a to su, ipak, vodeće svjetske novine. No, prema mom mišljenju, Haški sud tek sada je opravdao svoje postojanje, budući da je i osnovan radi izvođenja pred lice pravde onih koji, sami sebi nikad ne bi sudili. Sada se plaća račun za rat u Bosni. A, čak i Kordiću nudi se častan izlaz ako otkrije svog pravog naredbodavca, ili naredbodavce. A, i odavno je jasno, da će se, ako se Milošević optuži za ratne zločine, u tom slučaju i Tuđman naći kao suoptužen, jer je, kao što sam rekao, Miloševićev dosje, barem polovicom i Tuđmanov.

PARAGA: Zaboravili ste slučaj Noriege u Panami, kojeg su Amerikanci jednostavno oteli, i priveli na suđenje, zašto se to isto ne bi moglo dogoditi i Tuđmanu i Miloševiću. Tuđmana jedino može viša sila, odnosno njegova teška bolest, spasiti da ne stigne do Haaga. No, to bi bila velika nepravda, da ne odgovara za ono za što je odgovoran. To bi bilo nepošteno i nepravedno. Ja sam tako bio "poludio" kada je umro Mate Boban, pa ga je isto viša sila spasila Haaga.

PARAGA: To sam oduvijek bio, a da li se bojim? Pa, bojim se, jer samo lud čovjek ne boji se za svoju sigurnost i život u današnjoj RH! No, to je moj izbor, govoriti istinu, pa što Bog da. Ne mogu lagati narodu, a istina je uvijek teška. Da je Tuđman pošten i čiste savjesti, sam bi otišao u Haag i pitao "što me trebate", ali nakon "bosanske priče", to se ne usudi.

(Ljiljan: 26. travnja - 3. svibnja 1999.)