SLOBODNA DALMACIJA: 8. 5. 1999.

ZAŠTO SU ČELNICI ŠIBENSKE PODRUŽNICE HSP-a 1861 PODNIJELI KAZNENE PRIJAVE PROTIV BIVŠEGA GRADONAČELNIKA ANTE ŠUPUKA I JAKOVA TERZANOVIĆA, DIREKTORA RADIO ŠIBENIKA

Obnova perivoja paravan za pljačku

Paragini pravaši tvrde da je obnova Perivoja Roberta Visanija, projekta koji je osmislio Šupuk, iskorištena za smišljenu pljačku. Naime, prvotno je rečeno kako će obnova stajati 450 tisuća, a na kraju su porezni obveznici platili ceh za uređenje parka od 6,5 milijuna kuna. Terzanović se našao na meti pravaša kao predsjednik Povjerenstva za obnovu Perivoja

Protiv Ante Šupuka, bivšega šibenskog gradonačelnika, i Jakova Terzanovića, predsjednika Povjerenstva za obnovu Perivoja Roberta Vistanija, šibenska podružnica Hrvatske stranke prava 1861 podnijela je kaznenu prijavu Općinskomu državnom odvjetništvu Šibenik. "Paragini" pravaši Šupuka i Terzanovića sumnjiče da su pri realizaciji projekta obnove parka počinili kaznena djela nesavjesnoga gospodarskog poslovanja (čl. 291. Kaznenog zakona RH), zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju (čl. 292. KZ-a), nesavjestan rad u službi (čl. 339. KZ-a) te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti (čl. 338. KZ-a), a prijavu su podnijeli "u interesu zaštite proračunskih novčanih sredstava grada Šibenika i građana Šibenika".

U obrazloženju prijave kojom Podružnica HSP-a 1861., Šibenik od Općinskoga državnog odvjetništva traži pokretanje prijedloga za progon osumnjičenih, tužitelj zastupan po Ivanu Perkoviću, predsjedniku Podružnice, Šupuka i Terzanovića tereti da nisu trošili društvena sredstva za obnovu šibenskoga gradskog Perivoja "u vjeri dobrog i moralnog gospodarenja". Štoviše, "izvorni pravaši" smatraju kako su pri obnovi parka počinjene nezakonite radnje nad proračunskim sredstvima koja plaćaju građani Šibenika, da su se putem namjenskih fondova činile štetne djelatnosti, što ih je navelo "na osnovanu sumnju krađe financijskih sredstava". Pozivajući se na javno objavljene izjave nekih članova Povjerenstva, prema kojima je za obnovu parka bilo predviđeno 450 tisuća kuna, da bi na kraju "ceh stajao 6,5 milijuna kuna", Podružnica HSP-a 1861 ustvrdila je kako je realizacijom ovog projekta počinjena pljačka.

Predlagatelj kaznene prijave, inače, drži osnovanim pokrenuti kazneni postupak upravo protiv Ante Šupuka i Jakova Terzanovića, jer je prvi, stoji u prijavi, "čitav projekt iskonstruirao", a drugoosumnjičeni obnaša dužnost predsjednika Povjerenstva za praćenje rekonstrukcije Perivoja te su "to osobe kojima je bilo sve na raspolaganju".

Zanimljivo je, inače, kako šibenski HSP 1861 smatra kako će se u slučaju pokretanja kaznenog postupka otkriti i novi počinitelji istih kaznenih djela.

 

OPĆINSKO DRŽAVNO OSVJETNIŠTVO

Prijava će biti proslijeđena policiji

U šibenskome Općinskom državnom odvjetništvu potvrđeno nam je kako je zaprimljena kaznena prijava HSP-a 1861., Podružnice Šibenik. Budući da su osumnjičeni precizirani imenom i prezimenom, a kaznena djela za koja se terete u obrazloženju navedena s premalo detalja, to će, informirani smo, Općinsko državno odvjetništvo najkasnije do sredine idućeg tjedna prijavu proslijediti Policijskoj upravi šibensko-kninskoj. Nadležna redarstvena služba idućih bi dana trebala prikupiti dodatne obavijesti i podatke vezane uz prijavu te nakon obavljenog istražnog postupka o rezultatima izvijestiti Općinsko državno odvjetništvo.

Marina JURKOVIĆ


 

TEKST PODNESENE KAZNENE PRIJAVE

 

DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU

GRADA ŠIBENIKA

ŠIBENIK

 

HRVATSKA STRANKA PRAVA 1861

PODRUŽNICA ŠIBENIK

ZASTUPANA PO PREDSJEDNIKU PODRUŽNICE IVANU PERKOVIĆU

 

Pravni postupak

 

KAZNENA PRIJAVA

 

OSUMNJIČENI:

    1. Ante Šupuk, bivši Šibenski gradonačelnik iz Šibenika
    2. Jakov Terzanović, povjerenik povjerenstva iz Šibenika

 

Temeljem članka 171 ZKP podnosimo

KAZNENU PRIJAVU

da su osumnjičeni počinili kaznena djela iz čl. 291., 292. i čl. 339., a u svezi čl. 338. KZ RH.

Državni odvjetnik ima ovlasti prema čl. 48. ZKP RH pokrenuti prijedlog za progon osumnjičenih Ante Šupuka i Jakova Terzanovića oba iz Šibenika.

Podnositelj prijave, Kaznenu prijavu podnosi u interesu zaštite proračunskih novčanih sredstava grada Šibenika i građana Šibenika, koji daje

Obrazloženje

  1. U dnevnom tisku “Jutarnjem listu” od 28. 2. 1999. g. objavljen je članak pod naslovom “Je li uređenjem šibenskog Perivoja grad oštećen za 3 milijuna kuna?” o lošem gospodarenju proračunskim novčanim sredstvima u Poglavarstvu grada Šibenika. Odgovorne osobe u tijelima državne vlasti i jedinica lokalne samouprave i uprave koji obavljaju javne ovlasti podliježu kaznenoj odgovornosti ako posao povjereni ne obavljaju po načelu poštenog gospodarenja.
  2. Iz citiranog javnog priopćenja slijedi nedvojbeno da potrošnja društvenih sredstava, koja građani plaćaju putem raznih poreza i nameta nisu trošena u vjeri dobrog i moralnog gospodarenja. Naime, tvrdi se da nakon 12 održanih sjednica GRADSKO POGLAVARSTVO ŠIBENIK nije moglo usuglasiti mišljenja jesu li tijekom uređenja perivoja počinjene nezakonite radnje. Međutim Krešimir Škugor, (HDZ) član Šibenskog Gradskog vijeća i Povjerenstva za praćenje rekonstrukcije Perivoja “R. Visianija” tvrdi da postoje osnovane sumnje da su osobe u gradskoj upravi tijekom obnove perivoja počinile kriminalna djela i oštetila gradski proračun za oko 3 milijuna kuna. Ta tvrdnja je iznijeta na posljednjoj 13 sjednici Povjerenstva za Perivoj, koje je povjerenstvo imenovano prije godinu dana po Vijeću Grada Šibenika, tvrdi Krešimir Škugor.
  3. O odgovornosti na 13 sjednici Povjerenstva za Perivoj, vijeće Grada Šibenika nije došlo do jedinstvenog suglasja o nezakonitim radnjama, nije donijeta konačna Odluka, niti nakon saslušavanja sudionika poduhvata obnove Perivoja, nije temeljito proučen nalaz trojice stručnih vještaka, a sami vještaci nisu imali jedinstveno mišljenje

Dubravko Burić, član Povjerenstva iz HSLS-a, ustvrdio je da je potrošeno 6.517.311,63 kuna i da nema ništa spornog, dok Milan Arnautović, SDP je predložio zaključak, da nisu otklonjene sumnje o mogućim nezakonitim radnjama i da je načinjena znatna šteta gradskog proračuna. Predsjednik povjerenstva Jakov Terzanović, tvrdi da je obnova parka – Perivoja otpočela bez potrebne dokumentacije te predlaže da se to konstatira i o tome sačini Zaključak.

Dakle, ove činjenice opisane u točci 3. dokazuju da su na djelu nezakonite radnje nad proračunskim financijskim sredstvima koja plaćaju građani Šibenika, da se kroz fondove namjenske čine štetne djelatnosti, koja pružaju osnovnu sumnju krađe financijskih sredstava.

Krešimir Škugor, HDZ, član Povjerenstva za Perivoj tvrdi da je za obnovu Perivoja bilo predviđeno 450.000 kuna, a da je na kraju ceh stoji 6,5 milijuna kuna, ta činjenica otvara sumnju za smišljenu nezakonitu pljačku.

Predlagatelj Kaznene prijave stoji na stajalištu da je osnovano pokrenuti Kazneni postupak protiv Ante Šupuka, bivšeg šibenskog gradonačelnika koji je čitavi projekt iskonstruirao i protiv sadašnjeg predsjednika Povjerenstva Jakova Terzanovića za praćenje rekonstrukcije Perivoja “Roberta Visianija”, jer su to osobe kojima je bilo sve na raspolaganju.

Predlagatelj Kaznene prijave, smatra da će se tijekom kaznenog postupka utvrditi i novi počinitelji opisanih kaznenih djela, pa predlažemo kazne po zakonu.

Dokaz: Preslik članka iz “Jutarnjeg lista” od 28. 2. 1999. godine.

U Šibeniku: 3. svibnja 1999. godine

Predsjednik podružnice HSP 1861 Šibenik

Ivan Perković