DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861.

Vlast je ogrezla u krvi i nasilju

ZAGREB - Obećali smo da ćemo problem političkog nasilja i ubojstava u Hrvatskoj internacionalizirati. To smo i učinili posjetom frakciji Zelenih u Bonnu, čiji je predsjednik Joschka Fisher, njemački ministar vanjskih poslova i trenutni predsjedatelj EU-a. Dakle, djelovali smo pri samom vrhu Europe, koji se zgrozio nad nasiljem koje se događa u Hrvatskoj - kazao je Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. na konferenciji za novinare u ponedjeljak. Delegacija HSP-a 1861. predala je svojim sugovornicima memorandum koji će biti uručen Fisheru. U njemu je uz tridesetak neriješenih ubojstava članova HSP 1861. i presjek događaja koji su uslijedili nakon Blijeska i Oluje u kojima je, kaže Paraga, ubijeno petstotinjak nedužnih srpskih seljaka i umirovljenika koji su ostali u Hrvatskoj.

Paraga je osudio najnovije kršenje ljudskih prava premlaćivanjem novinara Novog lista Roberta Franka, za što je optužio vlast u Hrvatskoj koja je jedva dočekala da Frank stupi na tlo druge države, na čijem dijelu ipak djeluju jake službe Pantovčaka, kako bi ga premlaćivanjem pokušala ťnagovoritiŤ da ne piše. Iako je Novi list, po Paragi, najobjektivnija novina u Hrvatskoj, ipak je pretpostavio da je Frank unatrag nekoliko mjeseci žrtva cenzure i u vlastitoj novinskoj kući, što potkrepljuje tvrdnjom da se njegovi tekstovi već neko vrijeme rijetko objavljuju.

Činjenica da je i Anto Nobilo, odvjetnik Tihomira Blaškića, zatražio od državnog vrha zaštitu za svoju obitelj i sebe, Paragi je dovoljan dokaz da vlast ne preza ni od kojih metoda kako bi ušutkala one koji joj mogu naštetiti.

- Znakovito je da se Nobilu prijeti upravo kad je Blaškić, nakon tri godine, počeo govoriti istinu. Čak je i sama nizozemska vlast poduzela dodatne mjere kako bi Blaškića zaštitila od ťneželjenih posljedicaŤ - kazao je Paraga, optužući hrvatsku vlast da ťviše nema osnovne atribute da bi se zvala demokratskom, jer je ogrezla u krvi i nasilju, u zlu i zulumuŤ.

 

Paraga: Magisterij kod Kandarea

Uobičajeno kritično raspoloženje prema hrvatskoj oporbi i vladajućoj stranci Paraga je upotpunio i kritikom Hrvatskog državnog sabora, od kojeg je da u ovom trenutku "važniji i korisniji javni toalet na Trgu bana Jelačića", a osvrnuo se i na Đapićevu titulu magistra nazvavši je običnom lakrdijom, jer je magistrirao kod svog stranačkog kolege Kandarea".

(Novi list: 11. 5. 1999)