Medijima u Republici

Zagreb, 17.05.1999.

 

 

NAROD NEMA ZA MLIJEKO NITI ZA “MLIEKO”

Kontroverzni prijedlog Vijeća za normu hrvatskog jezika Ministarstva znanosti o djelomičnoj pravopisnoj reformi hrvatskog jezika predstavlja predizbornu obmanu hrvatskog naroda.

Slična je situacija bila kada je predsjednik Republike Franjo Tuđman pred travanjske izbore ’97 lansirao kozmetičke ustavne promjene o tome kako da Sabor Republike Hrvatske postane Hrvatski državni sabor. HSP-1861. je tada ukazala na besmisao takvih promjena u vrijeme kada je u našoj Republici sve više nezaposlenih, umirovljenici na prosjačkom štapu a mladež prepuštena tržištu droge. Sama imenica “Republika” predstavlja latinsku složenicu imenica “narod” i “država”, tako da je naziv “Sabor Republike Hrvatske” već sadržavao značenje da se radi o državnom saboru hrvatskog naroda.

Pred ovogodišnje izbore se HDZ zauzima da se imenica “mlijeko” piše “mlieko”. Svojom promašenom politikom je HDZ pretvorio Hrvatsku u pustinju (mladež bez posla, dragovoljci Domovinskog rata na margini društva, umirovljenici umiru od očaja zbog crkavice od 900 kuna mirovine...), te sada baca hrvatskom narodu novi pijesak u oči. U vrijeme kada političari iz vlasti i oporbene šestorke ne poznaju politički moral i etiku, kada neki političari Pinokijeva nosa propovijedaju o nužnosti rađanja novih malih Hrvata, a da za to nisu stvoreni ekonomski preduvjeti, a Baby-mlijeko skuplje od whiskyja, neće pod ovakvom vlašću i jadnom oporbom niti “mlieko” biti pristupačno majkama i roditeljima za svoju dječicu. Sve je farsa kada se u vrijeme krize demokracije u Hrvatskoj i slabašnjoj pravnoj državi u kojoj caruje hrvatska Udba i komunisti raspravlja o uvođenju pravopisnih reformi zbog kojih će crveni fašisti ili takozvani “antifašisti” s likom diktatora Tita s Trga hrvatskih velikana kokodakati o reinkarnaciji zloduha poglavnika Pavelića iz NDH, a crni “antikomunisti” blebetati o nužnosti da predsjednik Republike proglasi diktaturu i prekine sa sramežljivom ustaškom renesansom.

U Njemačkoj je nedavno provedena pravopisna reforma, jer se jezici s vremenom mijenjaju i podložni su promjenama, pa tako i njemački jezik, a s hrvatskim nije ništa drugačije. Pravopisne promjene hrvatskog jezika HSP-1861. prepušta znanosti lingvistike, i protiv je prakse vladajuće stranke koja obmanjuje hrvatski narod podmečući mu kukavičje jaje kako je HDZ domoljuban, a drugi da su heretici. Drugarice i drugovi, prošlo je vrijeme naivnih, i došlo je vrijeme ili “vrieme” za promjenu vlasti i oporbene šestorke. Hrvati, probudite se !

 

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić