KONFERENCIJA ZA NOVINARE SPLITSKOG HSP 1861.

Dogovor HDZ-a i oporbe je izdaja

SPLIT (Stina) - Dogovor HDZ-a i oporbene šestorice u vezi s izbornim zakonom za HSP 1861. znači izdaju, izjavio je Mirko Rajčić, predsjednik splitskog ogranka HSP 1861. na jučerašnjoj konferenciji za novinare. On smatra kako je dodjela jedne izborne jedinice hrvatskoj dijaspori ťčista glupostŤ, istaknuvši kako u njoj neće glasovati Hrvati iz dijaspore, već hrvatske sigurnosne službe koje će namjestiti izborni rezultat kako odgovara vladajućoj stranci. Dodao je da HDZ već u startu ima 10 posto glasova.

Ivan Tadić, predsjednik županijskog vijeća HSP 1861., kazao je kako je javnost gotovo jednodušna u ocjeni da je Hrvatska u mnogim društvenim aspektima u gorem položaju nego 1991., aludirajući kako se zbog pretvorbe, nefunkcioniranja pravnog sustava i korupcije u vrhovima vlasti, gospodarstvo našlo pred potpunim slomom. Tadić je kazao kako je posljedica tajkuniziranog gospodarstva 300 do 500 tisuća otpuštenih radnika uz zastrašujući trend daljnjeg otpuštanja, upropaštavnja bankarskog sustava, te opće nelikvidnosti poduzeća i ogroman unutarnji dug. On smatra kako je beznađu doprinjela i oporba oklijevanjem, neodlučnošću, a često i izravnom podrškom politici HDZ-a.

- Procjenjujemo da bi u Hrvatskoj, zbog nezadovoljstva javnosti, ponovno mogli doći na vlast oni koji su kroz desetljeća komunističke strahovlade bili zagovornici jednoumlja, klasnog jedinstva, podaništva prema Beogradu, nacionalnog malodušja i drugih zala, istaknuo je Tadić, pozvavši Hrvate da ne dopuste da se pod okriljem smjene vlasti i prividom demokracije dogodi restauracija anacionalnog socijalizma u Hrvatskoj.

Novi list: 27. 05. 1999.