Jutarnji list

n/r glavnog urednika

g. Tomislava Wrussa

Rubrika: pisma čitatelja

  

Zagreb, 9. lipnja 1999.

U Vašem cijenjenom listu od 7. lipnja ove godine, objavljen je odgovor g. Šime Gulana, tajnika Koordinacije HDZ-a za Australiju i Novi Zeland koji piše "da je neugodno iznenađen izjavom g. Parage o nestanku HDZ-a u Australiji prije dvije godine, te da HDZ u Australiji ima više ogranaka nego što HSP 1861 ima članova".

Osobno sam se uvjerio tijekom trotjednog boravka i vrlo intenzivnog programa mojih nastupa širom Australije kao i za vrijeme posjeta veleposlanicima RH i BiH u Canberri, da je HDZ kao domovinska stranka u Australiji prestao djelovati, zbog niza afera u kojima su bili i jesu upleteni nekadašnji visoki dužnosnici ove stranke u Australiji i visoki diplomatsko-konzularni predstavnici RH, a čije se afere nalaze pred sudovima Australije i Hrvatske. Upravo je HDZ ona stranka koja se je pored spomenutih pravosudnih afera, najviše poigrala nacionalnim interesima hrvatskog naroda u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i dijaspori što su na svojoj koži osjetili svi oni Hrvati danas raseljeni iz svojih domova zbog Tuđman-Miloševićevih sporazuma iz Karađorđeva, koji ne da nisu vratili hrvatsku političku emigraciju iz dijaspore, već su je povećali u tolikoj mjeri da se sada s velikim šansama najavljuje povratak na vlast onih, čija je politika bila u službi Beograda i karijerizma, a održavala se je masovnim iseljavanjem Hrvata, kao bijelog roblja, koje prodaje svoju radnu snagu Zapadu, kako bi se lakše financirala Titova strahovlada.

Za vrijeme moje posjete, koja će se nastaviti sastankom s dužnosnicima australske i novozelandske vlade uskoro, nisam primjetio na vrlo posjećenim skupovima HSP-a u Australiji (u Australiji nam HDZ nije mogao ukrasti ime niti nas zabraniti kao u Hrvatskoj pa djelujemo pod našim pravim imenom), ni traga ni glasa od HDZ-a, a ljudi su upućivali vrlo oštre i točne kritike i pitanja na račun vladajuće politike u domovini. I to je bio također pokazatelj da je HSP jedina domovinska stranka koja aktivno djeluje u Australiji.

Već je općepoznata stvar da kada HSP Australije organizira kakvu priredbu, zabavu ili svečanost odazove se tristo do četiristo posjetilaca a kada to čine Hrvatsko velepslanstvo ili konzulati skupi se najviše do osamdeset uzvanika. Ovo bi sve moglo govoriti samo za sebe, ali ipak ću spomenuti na koncu pozdrav koji mi je upućen sa oltara na kraju hrvatske mise u prepunoj crkvi u Sydneyu od fra Gracijana dne 23.5.99. u nedjelju, što je popraćeno snažnim aplauzom vjernika u prisutnosti generalnog konzula g. Lj. Matešića, a što je do prije koju godinu, zbog snažne medijske indoktrinacije od strane HDZ-a, bilo nemoguće doživjeti u Australiji.

Uz štovanje

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861