Novi list: 10. 6. 1999.

DOBROSLAV PARAGA O RASTU NASILJA

Osuda riječke parade "kvazi HOS-ovaca"

"HOS-ovi lažnjaci uz Tuđmanovu potporu paradiraju u crnim košuljama i javno propagiraju nasilje - i to bez ikakvih posljedica", kaže Paraga

ZAGREB - Nasilje smo osuđivali puno prije ove lažne oporbe, koja se sad "probudila" uplašivši se za svoje pozicije. Prije mjesec dana kontaktirajući s gospodinom Fisherom, predsjedavajućim EU-a, internacionalizirali smo problem eskalacije nasilja u Hrvatskoj, za što je odgovorna ova vlast - kazao je Dobroslav Paraga, predsjednik Hrvatske stranke prava 1861., na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Paraga je osudio nedavni fizički napad na Stipu Šuvara, te zatražio da se počinitelj pronađe i kazni. No, upozorio je da je u vrijeme Šuvarove i Račanove vlasti veliki broj ljudi ubijen, a da ova dvojica nikad nisu reagirala. Da Šuvar i Račan imaju imalo časti i poštenja, nikad više ne bi ušli u politiku, već bi se bavili svojom profesijorn, kazao je Paraga, objasnivši da je Šuvar najvjerojatnije ipak samo žrtva sustava koji je sam gradio, a HDZ nastavio njegovim stopama.

Osudio je Paraga i riječki mimohod "kvazi HOS-ovaca", koje je nazvao još i "lažnjacima koji uz Tuđmanovu potporu paradiraju u crnim košuljama i javno propagiraju nasilje - i to bez ikakvih posljedica". Tvrdi da njima manipulira Ante Đapić koji bez ikakve osnove svojata organizaciju HOS-a, budući da su te borbene formacije osnovali pokojni Ante Paradžik i sam Paraga. Đapićeve "ograde" da nema veze s fašizmom Paraga je ismijao, podsjećajući na skup iz 1997. godine održan na splitskoj rivi, odakle je slika Đapića i njegovih istomišljenika s fašističkim pozdravom uzdignutom desnicom objavljena čak i u New York Timesu, narušavajući tako ugled Hrvatske u svijetu. Đapića, koji mu je preoteo stranku prije nekoliko godina, nazvao je "političkom prostitutkom", koji bez pomoći HDZ-a ne bi mogao ni sanjati o ulasku u Sabor. Isto misli i za Kandarea koji "ne može kontrolirati niti svoje fiziološke potrebe, a kamoli biti saborski zastupnik".