- MEDIJIMA U REPUBLICI

- MINISTARSTVU VANJSKIH

POSLOVA RH

n/r dr. Mati Graniću, ministru

 

 

Zagreb, 10.06.1999.

GRANIĆU, PROBUDI SE?

Kritiziramo izjavu ministra Granića (HDZ) da predsjednik Republike Franjo Tuđman (HDZ) ni hrvatska diplomacija nisu predlagali podjelu Kosova.

Prvi čovjek hrvatske diplomacije i izvršitelj predsjednikove vanjske politike spava Trnoružičinim snom te nije primijetio da mu je predsjednik u razgovoru s talijanskom “La Stampom” zastupao ideju velikosrpskog ideologa Dobrice Ćosića o podjeli Kosova. Doslovno predsjednik Republike i hrvatska diplomacija nisu predlagale podjelu, ali su podjelu Kosova zastupale s obzirom na “jadne” Srbe kojima su na Kosovu “vječna ognjišta” i manastiri i crkve u kojima se nikada nisu ni pomolili.

Predsjednik Republike i hrvatska diplomacija nisu predlagali ni podjelu Bosne i Hercegovine sa Slobodanom Miloševićem, ali su ju zastupale sa svim posljedicama koje je ta podjela donosila i sa svim računima koje međunarodna zajednica ispostavlja.

Predsjednik Republike nije predlagao ni podjelu hrvatske političke oporbe, zabranu Hrvatske stranke prava, medijski bojkot Paraginih pravaša, medijsku cenzuru, podjelu društva na uski sloj bogatih i široki sloj siromašnih, što šta nije predlagao, ali je dosljedno provodio, doslovno je provodio svoju pogubnu politiku “krivih Drina”.

Postoje samo dvije stvari koje je Franjo Tuđman (HDZ) predlagao, ali su mu oba prijedloga propala, jedan na našu sreću, drugi na našu žalost: konfederativna Jugoslavija i hrvatska nacionalna pomirba.

Gospodine ministre, probudite se! Samo budan čovjek može razlikovati dobro od zla. Bivši ministar Hebrang se probudio, a Vi? Dok Vi spavate, Vaš doministar Sanader je na konzultativnom sastanku u Zagrebu s predstavnicima ministarstava vanjskih poslova koje okružuju tzv. “SRJ”, nekoliko dana pred bonnski sastanak o "Paktu o stabilnosti", od diplomatskih predstavnika zatražio da “dolično razmotre “mirovnu inicijativu” predsjednika Tuđmana za Kosovo” slijedećeg sadržaja: Povlačenje tzv. “Vojske Jugoslavije” na sjever Kosova u zonu pod kontrolom ruske vojske, i povratak albanskih izbjeglica u južni dio Kosova pod kontrolom Natopakta. Podjela Kosova se u rječniku predsjednika Republike zove “mirovna inicijativa”.

Glavna odbijenica Tuđmanove “mirovne inicijative za rješenje kosovskog pitanja” stigla je iz samog sjedišta Natopakta u Bruxellesu: Jamie Shea 23.05.1999. nije želio ulaziti u motive Tuđmanova prijedloga, ali je kategorički odbacio da se o takvom planu trenutačno razmatra u sklopu skupine G-8. “Podjela Kosova dovela bi također i do prekrajanja granica na cijelom području, u kojem je posljednjih godina bilo toliko pokušaja prekrajanja granica. Ne želimo ponovno otvarati tu Pandorinu kutiju” zaključio je glasnogovornik zapadnog vojnog saveza NATO.

Čudno je samo što Mate Granić demantira svog vlastitog predsjednika, kao da Granić po Ustavu RH vodi vanjsku politiku, a ne Tuđman.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić