amnesty international hrvatske


Hrvatska stranka prava 1861,

g. Dobroslav Paraga, Predsjednik

11. lipnja 1999.

Poštovani,

Amnesty International Hrvatske koristi ovu priliku da se još jednom zahvali HSP 1861 i Vama osobno na prošlogodišnjem sudjelovanju i doprinosu u stvaranju "Nacionalne koalicije za podršku uspostavljanju Stalnog Međunarodnog kaznenog suda".

Kao što znate, nakon četiri godine intenzivnih priprema i lobiranja predstavnice/i vlada zemalja svijeta 17. srpnja 1998. godine sa 120 glasova za, 7 protiv i 21 suzdržanim glasom prihvatili su Statut Stalnog Međunarodnog kaznenog suda. Statutom se omogućuje uspostavljanje Suda koji ima jurisdikciju nad ratnim zločinima i drugim zločinima protiv čovječnosti, zločinima genocida, te nad međunarodnim i nemeđunarodnim sukobima.

Statut ima i drugih pozitivnih dijelova kao npr. postojanje institucije nezavisne/og tužiteljice/a ovlaštene/og da inicira istrage na osnovi informacija žrtava kršenja ljudskih prava i drugih izvora (nevladine organizacije); mogućnost da Sud dosudi ili dodijeli odštetu žrtvama; izričito priznanje da su silovanje i drugi oblici spolnog zlostavljanja ratni zločin i zločin protiv čovječnosti itd.

Naravno, postoje i brojne manjkavosti od kojih su najvažnije mogućnost da zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a blokiraju pokretanje istraga i optužnica, te postojanje "brisanog prostora" koji bi mogle iskoristiti pojedine države da se izvan nadležnosti Suda nadu zločini koji su počinjeni od strane njihovih državljana ili na teritoriju tih država.

Takoder, treba istaći i činjenicu da se među protivnicima stvaranja Suda nalazi i SAD, iako Vlada te zemlje na retoričkoj razini pokušava zauzeti mjesto glavnog globalnog promotora ljudskih prava.

No, i s takvim ponekad gorkim saznanjima o stavovima nekih vlada prema univerzalnim vrijednostima, borba za što bolji i kvalitetniji Stalni sud nije ni izdaleka završena.

Da bi Stalni sud uopće profunkcionirao potrebno je da Statut Suda ratificira 60 zemalja. Ukoliko bi se to uspjelo postići do 30. rujna 2000. godine Statut bi stupio na snagu još u ovom tisućljeću, čime bi jasno dali do znanja svim potencijalnim kršiteljima ljudskih prava, a napose ratnim zločincima da je Svijet na ulasku u 21. stoljeće odlučan u uspostavi univerzalnih vrijednosti, a posebno u okončanju ciklusa nekažnjavanja.

Stoga Vas pozivamo da se i ove godine priključite Nacionalnoj koaliciji čiji će osnovni zadatak biti vršenje pritiska na Vladu RH da u najhitnijem roku preda u Saborsku proceduru Statut suda kojeg je potpisala 12. listopada 1998. godine kako bi što prije došlo do njegove ratifikacije.

Molimo Vas, da nas o eventualnom angažmanu Vaše stranke u okviru Nacionalne koalicije obavjestite pismom, faxom, telefonom ili e-mailom kako bismo mogli organizirati radni sastanak i pripremiti akcijski materijal.

Srdačan pozdrav,

Edin Tuzlak, Koordinator AIH za ICC

 


Amnesty International je nezavisni svjetski pokret koji radi na zaštiti i promicanju osnovnih ljudskih prava. Dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir 1977. i Nagrada UN-a za ljudska prava 1978. Amnesty International Hrvatske djeluje od 1993. kada je osnovana prva lokalna grupa AI-a u Zagrebu, a kao neprofitna i nevladina udruga danas se sastoji od lokalnih grupa u Zagrebu (3.), Osijeku i Zadru, članova/ica Mreže hitnih akcija i podržavajućih članova/ica koji volonterski rade u korist pojedinaca žrtava kršenja ljudskih prava diljem svijeta te na programima promicanja ljudskih prava u Hrvatskoj. Žiro račun pri ZAP-u za donacije: 30105-678-96814