Novi list: 17. 6. 1999.

PREDSJEDNIK HSP-a 1861 PROZVAO NOVINARE SURADNIKE TAJNIH SLUŽBI

I Paraga zna novinare Udbaše

Paraga je, napokon, optužio Markicu Rebića da je upravo on upućivao Josipa Perkovića da brifira novinare podmetnute pojedinim redakcijama

ZAGREB - Poput nedavno Markice Rebića, i Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861., progovorio je o nizu istaknutih novinara i urednika medija koji su bivši dužnosnici jugoslavenske Udbe. Poput Rebića, ni Paraga nije iznio konkretna imena i dokaze, već je samo pojedinačnim opisima dao naslutiti o kome govori.

"Dokaze ću iznijeti tek na poštenom demokratskom forumu, ili na Hrvatskoj televiziji", kazao je Paraga na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Njegova stranka nalazi se u informativnoj blokadi i stoga se Paraga ne bi mogao oduprijeti medijskom udaru prozvanih agenata tajnih službi sakrivenih među hrvatskim novinarima. Poimence je spomenuo tek Jožu Vlahovića i Đorđa Ličinu, koji su 1980. godine pratili njegovo suđenje i baratali s više informacija nego sam tužitelj ili sudac. Naravno, dobivali su ih od tajnih službi. Ostale novinare Paraga je samo opisao.

Tako je jedan od njih "istaknuti komentator nezavisnog i oporbenog tjednika", koji se nalazi u kumskim i prijateljskim vezama s bivšim pukovnikom i djelatnicima KOS-a, jugoslavenske tajne službe. To "veliko pero hrvatskog novinarstva, kako ga naziva Paraga, danas nastupa s pozicija SDP-a, a često cenzurira tekstove svojih kolega.

Drugi kolumnist, također suradnik tajnih službi, mijenjao je u proteklih deset godina političke stavove najprije je bio žestoki HDZ-ovac, a sada je istaknuti antihadezeovac. On je, veli Paraga, cinkario gimnazijske kolege Udbi, a otac mu je bio visoki časnik JNA.

Treći novinar hvalio se svojedobno hercegovačkim vezama, ali zapravo je u matičnoj redakciji radio dosjee svojih novinara za SZUP, da bi nakon otkrića te afere netragom nestao iz novinarstva. Paraga je, napokon, optužio Markicu Rebića da je upravo on upućivao Josipa Perkovića da brifira novinare podmetnute pojedinim redakcijama.

"Prozvao bih poimence te ljude tek na televiziji, jer oni imaju olakšan pristup HTV-u, dapače, jedan od njih čak uređuje jednu od emisija", zaključio je Paraga.

T. KLAUŠKI