Slobodna Dalmacija: 19. 6. 1999.

Paraga (ni)je Rebić

Piše: Davor IVANKOVIĆ

Popis novinara "udbaša" i dalje je zahvalna tema javnih osoba iz hrvatskoga političkog života. Nakon što je Markica Rebić prije nekoliko dana taj popis "smjestio" među tajne spise HlS-a, koje je, navodno, posjedovao Miroslav Šeparović u svom/HlS-ovu već legendarnom sefu, sad se javio i Dobroslav Paraga. Prisnažio je kako je i njemu poznato da "neki poznati novinari i urednici u medijima koji su prije bili informatori komunističkih obavještajnih službi, danas rade za hrvatske obavještajne službe".

Dok je Rebiću, kad je spomenuo "popis" bilo na umu reći kako upravo novinari i urednici koji sada najžešće kritiziraju aktualnu vlast i njezine obavještajne službe imaju svoj Udbin suradnički dosje, Paraga je namjeravao reći da hrvatske obavještajne službe nisu nimalo drugačije od onih komunističkih.

l jedna i druga javna osoba koristi se "popisom" u svoje dnevnopolitičke svrhe, pokušavajući time osvojiti sebi drage političke poene.

Naravno da Rebića i Paragu uopće u ovoj priči ne zanimaju novinari, ali zanima - novinare!

Ovakvim jeftinim političkim istupima (isto tako bi novinari mogli "jahati" po političkoj branši, izjednačujući ih sve zbog toga što u Saboru sjedi zastupnik- dokazani i školovani UDBAŠ) dovedena je u pitanje čitava novinarska profesija u Hrvatskoj, a "lanseri" teza o novinarima-udbašima vjerojatno namjerno ne izlaze na vidjelo s rečenim "popisom", kako bi mogli manipulirati strahom "popisanih" kojih, svjesni su toga svi, na žalost ima.

Stoga je Hrvatsko novinarsko društvo odlučilo podnijeti kaznenu prijavu protiv Markice Rebića zbog uznemiravanja novinarske i ine javnosti. Paraga je učinio istu stvar, javna je osoba, uznemirio je novinarsku javnost. HND ga, međutim, neće tužiti, vjerojatno vođen argumentom da Paraga nije isto što i Rebić.

Rebića se tuži ne zato jer je samo javna osoba, nego zato što je visokopozicionirani državni dužnosnik iz obavještajne zajednice, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za ista pitanja, čije izjave imaju političku težinu, dok je Paraga političar upitne vjerodostojnosti, kakvi su vjerojatno i njegovi dokumenti.

Rebić je u ovom slučaju personifikacija državne vlasti koja već godinama maše "popisom novinara udbaša", koji nikako ne želi predstaviti javnosti (što je ono bilo s obećanjima da će se građanima otvoriti njihovi dosjei?). Vođena takvim zaključivanjem, novinarska organizacija očito drži Rebića odgovornim, a Paragu neodgovornim.