Novi list: 1. 7. 1999.

SPLITSKI HSP 1861 ODRŽAO KONFERENCIJU ZA NOVINARE

Predstojeći izbori neće biti ni pravedni ni demokratski

Narod treba progledati, skinuti postojeću vlast i izabrati poštene ljude. U Dalmaciji hrvatski čovjek nikada nije lošije živio nego danas, Dalmacija je gospodarski uništena i prometno izolirana

SPLIT (Stina) - "Ne postoji volja oko ujedinjenja oporbe da bi se smijenila ova vlast", izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mirko Rajčić, predsjednik gradske organizacije HSP 1861, dodavši kako im jedino ostaje "ili povratak na komunizam, ili boljševizam". Prema njegovim riječima, na ponovljenim izborima u KIisu na vlasti su ostali staljinisti, a u Trogiru je nešto bolja situacija jer su se vratili titoisti.

Kluk Gabrić, tajnik gradske organizacije HSP 1861. izjavio je kako u Dalmaciji hrvatski čovjek nikada nije lošije živio nego danas, te kako je Dalmacija gospodarski uništena i prometno izolirana. On smatra da narod mora progledati, skinuti postojeću vlast i izabrati poštene ljude. Vinko Šunde, član HSP-a 1861, govorio je o nepravilnostima pri proteklim izborima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Poučen time, on ne vjeruje da će predstojeći izbori biti pošteni jer smatra da to ne odgovara ni HDZu ni oporbenoj šestorici. Kad je riječ o vladajućoj stranci, Šunde kaže kako u njenom vrhu ima ratnih zločinaca i kriminalaca te se nada da će mnogi od njih završiti u Haagu, a za što stranka ima dosta dokaza.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861, kazao je kako razlog nedolaska u Split nije nezainteresiranost njegove stranke i njega osobno, već medijska blokada. Dodao je da njegova stranka na HTV u već više od šest godina nije bila ni minute. Paraga kaže da je cilj vladajuće stranke izbaciti HSP 1861 iz memorije političkog diskursa i svijesti hrvatskih građana jer je to jedina stranka koja je ostala na svojim temeljnim polazištima, na jasnim moralnim principima i uz svoj narod. On ističe kako se njegova stranka jedina zalaže za potpuno poništenje pretvorbe i privatizacije jer je riječ o pljački stoljeća. Govoreći o najnovijem prosvjedu seljaka, Paraga je ustvrdio kako iza njih ne stoji gotovo nitko, pitajući gdje su oporbena šestorica, i što će učiniti HDZ. On smatra da seljaci u konačnici neće uspjeti jer "nemaju Matiju Gupca". Predstojeće izbore Paraga ne vidi kao pravedne i demokratske, o čemu, prema njegovu mišljenju, svjedoče i "varnice" oko tajnih službi koje su isforsirali i HDZ i oporbena šestorka, kako bi se skrenula pozornost s pravih problema koji sve više pritišću Hrvatsku.

V. KARABUVA