Glas Podravine i Prigorja, 2. 7. 1999.

Neuobičajena presica HSP-a 1861. održana u Zavodu za zapošljavanje

ZA PROGRAME ZAPOŠLJAVANJA MLADIH

HSP 1861. je održao 28. lipnja presicu u namjeri da javno kaže tko se u Hrvatskoj i u Koprivnici zapošljava po stranačkim linijama

Sve veći broj hrvatske mladeži hvata malodušnost jer se pitaju gdje će raditi, rekao je predsjednik koprivničke pravaške mladeži Alen Sminderovac, te dodao da se mladi mogu zaposliti ako su podobni kadrovi, simpatizeri HDZ-a. Kolone nezaposlenih utapaju se u sivilo, a problem i jest u tome što okosnicu i najvitalniji dio hrvatskoga naroda hvata malodušnost i bezidejnost, završio je Sminderovac. - Klima zapošljavanja u državnim službama u Koprivnici ide po liniji pripadnosti vladajućoj stranci, a u Gradu Koprivnici u prethodnom dvogodišnjem sazivu su se zapošljavali kadrovi SDP-a i HSLS-a, nastavio se na njegov iskaz predsjednik Županijskog HSP-a 1861. Dražen Keleminec. Umjesto da se poštuje Zakon o zapošljavanju, natječaji kao prilika za sve i odabir najstručnijih, kriteriji su bili podobnički, rekao je Keleminec i dodao kako su ih na javni istup o tome nagnala i priopćenja HSLS-a i SDP-a o tome da je predsjednik koprivničkog HSLS-a Mladen Ružman, bivši obnašatelj dužnosti racionaliziranog radnog mjesta predstojnika ureda koprivničkog gradonačelnika, žrtva linča. - On je na to mjesto došao bez natječaja, a niti je to radno mjesto sistematizirala za to formirana komisija, koja je održala samo jedan sastanak, rekao je Keleminec. Slučaj zamjenika gradonačelnika je sličan: on je odbio zaposlenje s više bodova u Podravki jer se želio baviti samo politikom, a u oba slučaja se radi o manipulaciji javnosti o tim slučajevima. Ako se podobnički zapošljava, u pitanje može doći stručnost, rekao je D. Keleminec i naglasio:

MLADI LJUDI MORAJU ZAUZETI SVOJA MJESTA

Svi stvaraju programe kako otpustiti radnike, a nitko ne stvara programe kako zaposliti mlade ljude. U Koprivnici, kao i cijeloj Hrvatskoj, trend sve jačeg podobničkog umjesto stručnog zapošljavanja, treba prekinuti poštivanjem Zakona o zapošljavanju. Također i na taj način da velike tvrtke stvaraju planove zapošljavanja, prvenstveno mladih ljudi. Grad Koprivnica ulaže mnogo u školovanje koprivničkih učenika i studenta, a gradi i dvije nove poduzetničke zone (upravo je otkupljen zadnji potrebni dio zemljišta za Dravsku, projekti su napravljeni). Podravka, Bilokalnik i druge tvrtke trebale bi mu se pridružiti u kvalitetnom planiranju, tako da mladi ljudi, stručni ljudi, sve više zauzimaju svoja (radna) mjesta koja im pripadaju na temelju stručnosti i volje za rad. Na taj način Hrvatska može stvarati budućnost, a ne da nam se ponavlja prošlost i na način podobničkog zapošljavanja, ma otkuda ono dolazilo!, pozvao je predsjednik županijskog HSP-a 1861., član koprivničkog Poglavarstva Dražen Keleminec.

I. D.