Novi list: 7. 7. 1999.

PARAGA O TUŽBI RH PREMA SRJ

Promašaj i politički nonsens

ZAGREB - Tužba Vlade Republike Hrvatske Međunarodnom sudu u Haagu, kojom optužuje Jugoslaviju za agresiju, čisti je promašaj i politički je nonsens - kazao je Dobroslav Paraga predsjednik Hrvatske stranke prava 1861. na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Svoju tezu Paraga potkrepljuje činjenicom da se tim činom Hrvatska zapravo dovodi u opasnost da Haaški sud presudi da Hrvatska uopće nije žrtva agresije, te da nema pravo na odštetu.

Naime, Paraga sumnja u uspjeh tužbe zato što je agresiji na Hrvatsku prethodio sastanak Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, gdje se, kako tvrdi, dogovorila agresija i podjela Bosne i Hercegovine. Stoga sud može zaključiti da je agresija na Hrvatsku u stvari bila "dogovorni rat".

- Nakon otvaranja Pandorine kutije zla iz Karadorđeva krajnje je neuvjerljivo, pa čak i sarkastično tvrditi da je Hrvatsku napao njezin saveznik s kojim je četiri mjeseca prije dogovorena podjela BiH. Stoga bi se na sudu lako moglo ustanoviti da su i Tuđman i Milošević ratni agresori na području bivše Jugoslavije.

Paraga je komentirao i imenovanje Vjekoslava Brajovića za državnog tajnika MUP-a, te ustvrdio da je i sam iznenađen što je taj čovjek još uvijek u policiji, misleći da se odavno povukao kao pripadnik obavještajnih službi bivše države. "Brajović je stari, provjereni udbaški kadar, koji je jedno vrijeme radio i u Beogradu. Čak je poznato i njegovo kodno ime - Kralj Petar, a ako on drži da to nije istina neka me tuži", rekao je.

S. VEJNOVIĆ