Večernji list: 7. 7. 1999.

ZAGREB PARAGA OSUDIO VLADINU TUŽBU PROTIV SRJ

Hrvatska stranka prava 1861. smatra da je tužba hrvatske Vlade protiv Savezne Republike Jugoslavije Međunarodnom sudu u Den Haagu pravni i politički promašaj. Podnošenjem tužbe hrvatska vlast želi skrenuti pozornost s pravih uzroka izbijanja rata u svrhu trenutačnih polititičkih probitaka i predstojeće predizborne kampanje, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga.

HSP 1861. smatra i kako bi postupak na osnovi te tužbe, ako bude pokrenut, mogao dokazati da Hrvatska nije bila žrtva agresije i da nema pravo na ratnu odštetu, zbog toga što je, kako je rekao Paraga, "agresiji prethodio dogovor hrvatskog i srpskog vodstva u Karađordevu 1991. godine". (H)

 

  Slobodna Dalmacija: 7. 7. 1999.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-a 1861.

Tužba protiv SRJ - promašaj

ZAGREB (Hina) - Hrvatska stranka prava (HSP) 1861. smatra da je tužba hrvatske Vlade protiv Savezne Republike Jugoslavije međunarodnom sudu u Haagu pravni i politički promašaj.

Podnošenjem tužbe hrvatska vlast želi skrenuti pozornost s pravih uzroka izbijanja rata u svrhu trenutačnih političkih probitaka i predstojeće predizborne kampanje ocijenio je u utorak, na konferenciji za novinare predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga.

HSP 1861. smatra i kako bi postupak na osnovi te tužbe, ako bude pokrenut, mogao dokazati da Hrvatska nije bila žrtva agresije i da nema pravo na ratnu odštetu, zbog toga što je, ustvrdio je Paraga, "agresiji prethodio dogovor hrvatskog i srpskog vodstva u Karađordevu 1991. godine".

Ako bude otvorena "kutija zla iz Karađorđeva", dodao je Paraga, "bit će neuvjerljivo da je Hrvatsku napao njezin saveznik s kojim je nekoliko mjeseci ranije dogovorila podjelu Bosne i Hercegovine".

Ocijenivši da je podnošenje tužbe još jedan "pucanj u prazno", Paraga je istaknuo i da njezinim procesuiranjem hrvatska Vlada može biti "uhićena u zamku koju je sama stvorila provođenjem svoje nedemokratske politike".