PREDSJEDNIK S.A.D. BILL JEFFERSON CLINTON

WASHINGTON D.C. BIJELA KUĆA

STATE DEPARTMENT (S.A.D.)

KONGRES

(ODBORI PREDSTAVNIČKOG DOMA I SENATA)

Zagreb, 30.07.1999.

OTVORENO PISMO GLASNOGOVORNIKU STATE DEPARTMENTA

Glasnogovornik State Departmenta James Rubin objavio je da SAD Aleksandra Lukašenka više ne smatraju predsjednikom Bjelorusije (...) jer je produljio svoj petogodišnji mandat. (Reuters, AP, Hina)

Zašto State Department ima dvostruka mjerila prema (bivšim) istočnoeuropskim komunistima? Zar Vi, gospodine Rubin ne znate da je i bivši predsjednik Hrvatske, Franjo Tuđman, sebi produljio svoj drugi petogodišnji mandat i da je protivno ustavu Republike Hrvatske trenutno treći puta predsjednik Republike Hrvatske, iako hrvatski temeljni zakon striktno propisuje da "(...) nitko ne može biti predsjednik Republike više od dva puta". Zašto onda SAD priznaju Tuđmana, a Lukašenka ne? Zar ne bi obojicu trebalo ne priznati?

Bivši drug, današnji gospodin Tuđman bio je prvo od 30. svibnja 1990. godine predsjednik Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (S.R.H.), a nakon ustavnih amandmana iz srpnja iste godine postao je predsjednik Republike Hrvatske. Tada mu je dakle počeo teči prvi mandat predsjednika Republike, a nakon predsjedničkih izbora iz '92 postao je opet, po drugi put predsjednik Republike Hrvatske. Na predsjedničkim izborima '97 se bivši predsjednik Tuđman protuustavno kandidirao za predsjednika Republike, kao takav bez višestranačke izborne kontrole pobijedio u prvom krugu, a američka vlada priznala te i takve izbore s opaskom da su ti izbori bili demokratski, ali ne i pošteni (sen. Paul Simon, predsjednik međunarodne promatračke komisije iz OESS). Ti izbori tada nisu bili pošteni zbog neravnopravnog medijskog tretmana kandidata za predsjednika Republike, a najozbilnijem kandidatu za hrvatskog predsjednika Republike, Dobroslavu Paragi, od strane režima nije bila kandidacija ni dopuštena.

Sve to Vi, g. Rubin, znate, jer američko ministarstvo vanjskih poslova dobiva izvrsne briefinge od strane središnje američke obavještajne službe, CIA, koja je u svom svjetskom izdanju za '96/'97/'98 ("World book") objavila kako je Dobroslav Paraga bio jedini oponent Franji Tuđmanu na predsjedničkim izborima '92. Uz to cijeli Kongres Vas je informirao o tome koje korake trebate poduzeti za pokretanje istinskih demokratskih reformi u hrvatskoj državi, ali State Department nije niti malim prstom mrdnuo da nešto učini u tom pravcu, kao da slijedi babilonsku ideologiju vašeg državljanina Georgea Sorosza koji se zalaže za povratak komunista na vlast u zemljama bivšeg komunističkog bloka u Istočnoj Europi, uključujući i bivšu komunističku Jugoslaviju, koju je State Department podržavao i onda kada se bila raspala (1991.)

Kako State Department može potpomagati povratak bivših hrvatskih komunista na vlast u Hrvatsku (SDP i Ivica Račan na čelu lijeve oporbe), koji bi sada trebali navodno zamijeniti drugu garnituru hrvatskih nacional-komunista (HDZ i Franjo Tuđman), a istovremeno je Državna tajnica SAD, gđa. Madeleine Albright, sebi postavila kao primarni zadatak u američkoj vanjskoj politici zaštitu ljudskih prava. Češki predsjednik Vaclav Havel izrekao je jednu važnu misao koje bi se svi trebali držati:

"Ako su ljudska prava ugrožena bilo gdje, ugrožena su svugdje".

U Hrvatskoj se ljudska prava krše od 1918. godine do danas, bez prestanka i bez posljedica za kršitelje ljudskih prava. Hrvatski Otac domovine Ante Starčević je još 1861. godine naglasio da je:

"Pravo je to koje se suprotstavlja sili, i njegova je snaga jača čak ako ga sila nastoji poništiti i pogaziti."

Ured za odnose s javnošću, Goran Jurišić