Novi list: 30. 7. 1999.

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE PRAVA 1861 DOBROSLAV PARAGA

Tuđman će u Haagu imati lojalne svjedoke obrane

ZAGREB - Franjo Tuđman je imao pune dvije godine da se pripremi za suočavanje s ozbiljnom optužbom u Haagu, a ne da se skriva iza Tute, Štele i cijele Hrvatske, izjavio je čelnik Hrvatske stranke prava 1861 Dobroslav Paraga na konferenciji za novinare u četvrtak, izražavajući zadovoljstvo što je u završetku suđenja Tihomiru Blaškiću hrvatski državni vrh označen odgovornim za upletenost u agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Prozvao je predsjednike SDP-a i HSLS-a Ivicu Račana i Dražena Budišu zbog podržavanja i zataškavanja Tuđmanove politike obnove Banovine Hrvatske, te zbog aktivnog surađivanja u njenoj provedbi.

"Izgleda da će Tuđman u Haagu imati lojalne svjedoke obrane, ali upozoravam Budišu i Račana da se zamisle da ne bi i sami postali zečevi za hvatanje", rekao je Paraga, ocijenjujući kako između HDZ-a, SDP-a i HSLS-a ne postoji samo konsenzus oko buduće podjele vlasti nego i oko Tuđmanove bosanske politike.

Nakon završetka bečkog summita socijaldemokratskih stranaka, HSP 1861 je poslao poruku njemačkom kancelaru Gerhardu Schroederu i predsjedniku Johannesu Rauu da bi njemački SPD trebao prekinuti suradnju sa Račanovim SDPom ako žele dobro hrvatskom narodu.

"Objasnili smo im da Pakt o stabilnosti može uspjeti samo uz nestanak bivših i sadašnjih komunista te da SDP kao strateški partner ove vlasti, koja je upletena u ratne zločine, neće u Hrvatskoj promijeniti ništa", kazao je Paraga.

N. MEDIĆ