Vjesnik: 4. i 5. 8. 1999.

Paraga je u pravu kad tvrdi da SDP nije član Socijalističke internacionale!?

ZAGREB, 3. kolovoza - Stranka Dobroslava Parage, HSP 1861., nastavlja s pokušajima dokazivanja da SDP nije u članstvu Socijalističke internacionale. Nakon što je to Paraga ustvrdio prije desetak dana na konferenciji za novinare, a Ivica Račan odbio to komentirati, Goran Jurišić iz Ureda za odnose s javnošću HSP-a 1861. ponavlja istu tvrdnju. Paraga je prvi izjavio da "SDP nije u članstvu Socijalističke internacionale, nema ni status konzultativnog člana, a ne nalazi se ni na popisu stranaka promatrača", a u povodu Račanova nastupa na bečkoj konferenciji europskih socijalista. Reakcija Račana stala je u jednu rečenicu - "nemam potrebu komentirati ludosti, podvale i mržnju prema SDP-u, a oni koji to reklamiraju u medijima, valjda znaju što čine".

Je li SDP član Socijalističe internacionale, kao što tvrdi Račan u razgovoru za "Glas Amerike", ili nije, kao što tvrde Paraga i Jurišić? Ovoga puta smo za odgovor zamolili Zdravka Tomca, potpredsjednika SDP-a. Ali, i on nam je samo kratko poručio da stoji iza onoga što je Račan rekao i da nema što dodati.

Kad već nismo mogli dobiti izravan odgovor u SDP-u, "poslužili" smo se web stranicama SDP-a na internetu. A na njima između ostalog piše da je izaslanstvo SDP-a sudjelovalo u radu Vijeća SI 18. i 19. svibnja 1998. U izaslanstvu su bili Račan, potpredsjednica Mirjana Ferić-Vac i međunarodni tajnik Tonino Picula. "Za hrvatske socijaldemokrate poseban značaj ima usvojena preporuka o primanju SDPa u Socijalističku internacionalu u statusu konzultativnog člana", stoji u tom tekstu. Dodaje se da je time "SDP konačno potvrđen kao jedini partner SI u Hrvatskoj, jer ni jedna druga stranka nema status u SI".

No, sa SDP-ovih web stranica postoji link na službene i neslužbene stranice Socijalističke internacionale. One službene objašnjavaju da u SI postoje punopravni članovi (gdje se nalaze slovenski socijaldemokrati), konzultativni članovi, zatim stranke s promatračkim statusom (gdje se nalaze SDP BiH, crnogorska i makedonska socijaldemokkratska stranka), te bratske i pridružene organizacije. Nigdje se među njima ne spominje SDP Hrvatske! Na neslužbenim stranicama Socijalističke internacionale, međutim, postoji popis socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka koje nisu članovi Socijalističke internacionale. Na tom se popisu nalazi SDP. Hrvatske. Sudeći po tome, izgleda da ona "usvojena preporuka o primanju SDP-a", još nije realizirana. (D.S.)