Dubrovački list: 6. 8. 1999.

HSP 1861 PODRUŽNICA DUBROVNIK O KULTURI

KULTURU PREPUSTITE KULTURNJACIMA, A POLITIČKU DRSKOST OSTAVITE DOMA ZA SVOJU TRPEZU!

Spomenička jezgra grada Dubrovnika slovi kao neprocjenjivo blago domaće i svjetske baštine, ali jednako tomu i kao posljednji čimbenik na koje bi loša politička nadgradnja Grada stavila akcent u očuvanju cjelovitosti njegove kulturne cjeline.

Grad Dubrovnik je pretrpio golema devastiranja od vanjskih neprijatelja, no je li nužno uništavati ga iznutra? Gradski oci ne samo da ne osjećaju teret obnove propadajuće arhitekture zbog svoje nemarnosti, nesposobnom organizacijom rada, već u isto vrijeme kulturnu tradiciju odbacuje kao da nisu iz Grada ili možda jesu, ali ne drže do svog identiteta. Naime, uz njihovo očigledno odbrojavanje dubrovačkim slikarima, u "višegodišnjem roku" nije dostupan izložbeni prostor atrija Kazališta Marina Držića koji je preimenovan u Galeriju Kaptol za lemozinu koju bi Teatar ionako mogao imati od dubrovačkih slikara budući da nemaju neke druge adekvatne izložbene prostore. Ni samo ime Galerije koje strši u tako značajnom prostoru, ne bi bilo upadljivo, da se ne nameće pitanje interesa, ali i pitanje odgovornosti.

HSP 1861 zahtjeva od vinovnika ovog "grandioznog pothvata" da raskinu postojeći dogovor ne zanemarujući ni pojedinačnu odgovornost, te da konačno kulturu prepuste kulturnjacima, a političku drskost ostave doma za svojom trpezom, zaključak je priopćenja što ga potpisuje voditeljica Ureda za odnose s javnošću HSP-a 1861 podružnice Dubrovnik Ana Bašić.