ZADARSKI LIST: 7. i 8. kolovoza 1999.

TISKOVNA KONFERENCIJA HSP-a 1861

HSP 1861. OPTUŽUJE IVICU ROPUŠA DA JE ZNAO ZA KRAH PUČKE ŠTEDIONICE

Predsjednik Udruge "Naša domovina" dr. Mato Križanac ukazao je na umiješanost visokih dužnosnika HDZ-a u propast Pučke štedionice propale Sutle Šenkovec. Križanac, koji je i sam ostao bez ušteđevine, tvrdi da je s krađom 160 milijuna kuna štediša, državni vrh morao biti upoznat, jer je direktor te štedionice Miro Dražić šogor Ivice Ropuša, HDZ-ova glasnogovornika. Zloglasni egzekutor Udbe Vinko Sindičić, kojega je Hrvatska tražila zbog sumnje da je ubio Brunu Bušića, kriv je za ubojstvo hrvatskih emigranata Stipe Ševe, njegove supruge Tatjane i kćeri, tvrdi Dobroslav Paraga

ZAGREB - Predsjednik Udruge "Naša domovina", nezaposleni liječnik, povratnik iz inozemstva dr. Mato Križanac, ukazao je jučer na tiskovnoj konferenciji HSP-a 1861., na umiješanost visokih dužnosnika HDZ-a u propast Pučke štedionice također propale Sutle Šenkovec. Križanac, koji je i sam ostao bez ušteđevine, tvrdi da je s krađom 160 milijuna kuna štediša, državni vrh morao biti upoznat, jer je direktor te štedionice Miro Dražić šogor Ivice Ropuša, HDZ-ova glasnogovornika. Protiv Dražića je podnesena kaznena prijava, no on je danas ipak na slobodi, navodno zbog zdravstvenih tegoba. Izravno odgovornima za propast Pučke štedionice Križanac drži i premijera Zlatka Matešu, guvernera HNB-a Marka Škreba i predsjednicu Trgovačkog suda Vesnu Buljan, protiv kojih je također podnesena kaznena prijava.

Zloglasni egzekutor Udbe Vinko Sindičić, kojega je Hrvatska tražila zbog sumnje da je ubio Brunu Bušića, kriv je za ubojstvo hrvatskih emigranata Stipe Ševe, njegove supruge Tatjane i kćeri. To je počinio u noći sa 24. na 25. kolovoza 1972., u Ijetovalištu kraj Venecije, a spis, s dokazima nalazi se svih ovih godina u talijanskom Ministarstvu pravosuđa, kazao je jučer na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskoj stranci prava. 1861. njezin predsjednik Dobroslav Paraga. Zašto Hrvatska, preko Ministarstva pravosuđa nije zatražila istragu o tom zlodjelu, već Sindičićevo izručenje za zločin za koji ne postoje gotovo nikakvi materijalni dokazi.

Paraga je uvjeren da vlast zasigurno zna za taj slučaj, jer je čak i njegova stranka, koja u Hrvatskoj djeluje u ilegali, vrlo lako došla do podataka i svjedoka. Budući da za taj Sindičićev zločin Paraga posjeduje "nesumnjive dokaze", HSP 1861. je podnio kaznenu prijavu protiv Sindičića, koja sadrži detaljan opis događaja s imenima i podacima svih svjedoka. Kako se Sindičiću može suditi samo za zločin zbog kojega je izručen, Paraga će tražiti otvaranje novog postupka i konačan obračun sa zločinima počinjenima za komunističke vladavine. Današnja hrvatska vlast ne želi procesuirati zlodjela komunističkog režima, pa se pretvara u suizvršitelja tih zločina, kaže on. Paraga ukazuje i na "nevjerojatnu" spregu HDZ-a i SDP-a, iako su, tvrdi, zbog čelnika SDP-a Ivice Račana stradale generacije Hrvata.

Željko BRATIĆ